torsdag 17 april 2014

Blåbärstryfflar med ljus och vit choklad - ett alternativ till Karamellkungen


Vi äter enorma mängder godis i påsk. 6000 ton närmare bestämt! Det låter ju helt sanslöst. Hur mycket socker vi får i oss per person vågar jag inte ens tänka! Lösgodisförsäljningen slår rekord, och påskäggen fylls med färgglatt godis i alla regnbågens färger. Dessvärre innehåller mycket av lösgodiset en massa konstigheter, som färgämnen, artificiella aromer och alla möjliga andra tillsatser. För att inte tala om allt socker förstås! För allergiker kan lösgodiset vara direkt livsfarligt, i synnerhet när produkterna är felmärkta! Läs gärna det här inlägget i Astma- och allergiförbundets nättidning Matnyttig.

Jag vill absolut inte hindra någon från att njuta av godis i påsk. Självklart ska man unna sig det om man vill, men det finns ju alternativ till lösgodiset. De här goda tryfflarna innehåller förvisso också socker, men är definitivt ett bättre val. Njut dem med måtta - även om de är försvinnande goda!

Blåbärssirapen från Urtekram hittade jag i min vanliga ICA-butik, och tänk, jag har äntligen hittat strössel utan mjöl och gluten! Det köpte jag på Tantens Gröna Skafferi. Strösslet är gjort på fullkornsrismjöl, majsmjöl och råsocker, och färgerna är naturliga och kommer från bl a morot, svarta vinbär, äpple och alger.

150 g ljus choklad av bra kvalitet
150 g vit choklad av bra kvalitet
1 1/4 dl grädde
2 msk blåbärssirap - eller annan smaksättning

200 g mörk choklad av bra kvalitet
strössel

Hacka eller bryt chokladen i småbitar och lägg i en värmetålig skål tillsammans med blåbärssirap.
Koka upp grädden och häll över. Rör flitigt tills chokladen smälter. Skulle det vara lite "krisp" kvar så gör det inget alls.
Ställ in i kylen några timmar eller över natt.
Rulla kulor av smeten ( går lättast med plasthandskar) och ställ in i kylen igen.
Smält den mörka chokladen i vattenbad och doppa kulorna försiktigt. Låt rinna av och strö på strössel.
I det här tryffelreceptet ser du beskrivning.3 kommentarer:

 1. Hej! Länge sedan jag kommenterade... Läser allt, men försöker att dra ner på datortiden.
  Intressant med naturligt färgat och glutenfritt strössel!! Tack för tipset!
  Blåbärssirapen, du hade ju recept på en egen jättegod för länge sedan, men jag hittar inte det inlägget :-(. Ha det gott! Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria! Så roligt att höra av dig igen! Hoppas allt är bra med dig. Låter väl klokt att dra ner lite på datoranvändandet, jag försöker också begränsa mig - med lite varierande framgång. Blåbärssirapen hittar du här. http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2011/10/hemmagjord-blabarssirap-eller-kanske.html. Jag hittar inte alltid mina egna recept heller, men då brukar jag googla på mig själv, t ex "blåbärssirap - kjersti" så brukar jag hitta mig, haha! Ha det gott i vårsolen!

   Radera
  2. Haha bra tips! Fast å andra sidan när jag letar hittar jag gamla godingar som jag glömt bort!
   Jodå, ganska bra med mig, våren är ju här! (t.o.m sommaren i skåne hörde jag). Så nu är det snarare en god bok på altanen som lockar!

   Radera