tisdag 15 april 2014

Kycklingpaket till en fattig familj - bästa påskpresentenHar du tänkt köpa påskägg eller påskpresenter till någon du tycker om, men vet inte riktigt vad du ska hitta på? I så fall har jag ett litet tips.

Genom Läkarmissionen kan du för 100 kronor köpa ett kycklingpaket som hjälper en familj i El Salvador till egen försörjning. Tänk att 100 kronor kan räcka så långt! Det räcker både till 25 kycklingar, foder och verktyg, och även till grundläggande utbildning i djurhållning. 100 kronor kan helt förändra livet för en utsatt familj, som härigenom får möjlighet att starta en liten verksamhet som gör att den kan resa sig ur fattigdomen. Nog är väl det en bra mycket bättre present än en massa godis?

I den här länken kan du läsa mer om hur du går tillväga, och här följer en berättelse om en familj som fått sitt liv förändrat, just genom ett kycklingpaket.

"Familjen Rivera Flores är en familj som fått kycklingpaket. De bor i San Antonio cirka 45 minuter från huvudstaden San Salvador. De hyr ett hus av mamma Carolinas syster och där bor också pappa Elmer och barnen Jenifer 10 år och Cristian 8 år. Pappa Elmer har bara gått tre år i skolan, sedan behövde han arbeta på familjens åker och någon mer utbildning blev det inte. Barnen går dock i skola.

– Jag tycker naturkunskap är roligt i skolan men roligast är att spela fotboll, säger Cristian.

Elmer och Carolina kunde inget om kycklingar men fick undervisning av en agronom som hjälpte dem igång. Undervisning ingår i alla kycklingpaket, både om skötseln men också kunskap om företagande. Familjen Rivera Flores säljer kycklingarna på marknaden och till grannar. Genom försäljningen av den första omgången kycklingar kunde de köpa nya och utveckla sin farm som nu är till stor ekonomisk hjälp.
– Vi är så tacksamma att vi fick ett kycklingpaket. Det har verkligen gjort vår ekonomi bättre. Den stora drömmen är att kunna köpa ett hus, säger Elmer.

Carolina syr skoluniformer och får betalt per plagg. Staten har ett program där de levererar tyget, Carolina får stå för tråd, blixtlås, knappar, med mera.
Oron för att barnen ska rekryteras in i de kriminella gäng som kallas maras delar Elmer och Carolina med nästan alla föräldrar. Maras letar hela tiden nya, unga medlemmar. De söker i skolor, bland grannar och framförallt efter utsatta och fattiga barn – de är lätta offer, på grund av sin utsatthet. Maras är hänsynslösa, mot sina rivaler och mot egna medlemmar som inte följer interna regler. Är man en gång inne i ett gäng, är det näst intill omöjligt att ta sig ur det.

En möjlighet att skydda barnen mot de kriminella gängen är att ge dem ett tryggt sammanhang. Att de lever i en bra familj och går i skolan dagligen innebär att de lär sig saker istället för att driva runt på dagarna. Det är viktigt att det finns ett hopp om att det går att försörja sig på ett lagligt sätt. Att familjerna och deras barn inte är dömda till fattigdom. Där spelar kycklingpaketen en viktig roll, de ger hopp om framtiden för dessa fattiga familjer".

I det här inlägget som jag skrev inför julen hittar du länkar till andra organisationer som också gör skillnad för fattiga människor. Det går precis lika bra att ge en påskklapp som att ge en julklapp!

Ha nu en fin "semmeltisdag", den allra sista på ett bra tag!


2 kommentarer:

  1. Klok gåva. Dessutom slipper man de räliga dragéäggen också. Win-win!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, Sara! När det gäller dragéägg är vi fullkomligt överens! Ha en bra dag!

      Radera