onsdag 30 april 2014

Vårlig, gräddig nässelsoppa med twist av ramslökI förrgår traskade jag bara några meter utanför dörren, ut i trädgården, och plockade årets första späda nässlor. De förvandlades till en jättegod nässelsoppa, som avnjöts till lunch tillsammans med nybakade parmesanstänger. Mer vårligt och mer närproducerat kan det nog knappast bli.

Med det vill jag önska er alla en riktigt fin Valborg och en skön Första maj! Vi kommer traditionsenligt att tända den stora kasen ute på vår åker, där vi själva och hjälpsamma grannar hjälpts åt att samla ihop torra löv och grenar samt allsköns annan bråte som samlats på hög ända sedan förra sista april. I bästa fall stämmer någon med skrovlig stämma upp en liten vårsång medan elden tar sig och röken sprider sig över bygden. Efteråt, när brasan nästan brunnit ned och det blivit lagom glöd grillar vi korv.

Ha nu en riktigt glad vår allihop och var rädda om er! Bränn er inte på grillen, akta er för alla smällare och sätt i öronproppar för säkerhets skull!

80 g ansade, späda nässelskott, ca 1½ liter
3 dl vatten + en aning salt

25 g smör
1 msk rårismjöl
2 dl av nässelspadet,
5 dl vatten
2 dl grädde
1 msk lantbuljongpulver - Renée Voltaire
1 tsk pestokrydda med ramslök - kan uteslutas eller ersättas med någon annan örtkrydda eller Renée Voltaires örtsalt med ramslök
1 stor pressad vitlöksklyfta

Skölj nässlorna i flera vatten. det är nästan omöjligt att plocka nässlor utan att få med en massa grässtrån och annat skräp. Slunga nässlorna torra.
Koka upp vattnet med lite salt och lägg i nässlorna. Förväll dem lite drygt 5 minuter.
Sila av och spara nässelspadet.
Hacka nässlorna fint.
Smält smöret i en tjockbottnad gryta och pudra över mjölet. Vispa så det blir jämnt och klumpfritt, och späd med nässelspadet under fortsatt vispning.
Tillsätt mer vatten, grädde, buljongpulver, pressad vitlök och pestokrydda och låt sjuda under lock ytterligare 7 - 8 minuter. Smaka av och krydda eventuellt mer.
Servera soppan med parmesansmakande brödstänger. Om du vill kan du också ha kokta eller pocherade ägg till.
2 kommentarer:

  1. Detta kallar jag en sann primörsoppa. Mums! Soliga hälsningar Kejs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Jag älskar nässelsoppa, och den här blev riktigt god. Men nu ligger nässlorna inbäddade i snö, hoppas de snart tittar fram igen nu när solen skiner på nytt. Ha det bra!

      Radera