fredag 18 februari 2011
Hemlagad Blåbärssoppa
De senaste dagarnas meny har huvudsakligen bestått av svagt te och blåbärssoppa. Jag tänker inte närmare gå in på orsaken, bara konstatera att det finns dagar då inte ens jag tänker på mat! Maken bortrest och långt till närmsta affär, vad göra? Som tur var hade jag en burk blåbärspulver i skafferiet, och den kokade jag soppa på, vilket gick alldeles utmärkt. I vanliga fall brukar jag använda pulvret i smoothies, för att förstärka både smaken och nyttighetsfaktorn. På nätbutiken Immun, där jag köpt pulvret har de också en massa andra goda och nyttiga bärpulver, chokladdoppade bär, hälsokost och mycket annat. Rekommenderas varmt, inte bara för nödsituationer!
Till 2 glas livgivande blåbärssoppa behöver du:
5 dl kallt vatten
1½ msk blåbärspulver
1 msk Maizena majsstärkelse
2 - 3 msk agavesirap eller flytande honung
Rör ihop maizenamjöl och blåbärspulver, och vispa ned i vattnet.
Koka upp, och låt koka någon minut. Vispa ordentligt så det inte bildas klumpar.
Söta efter smak.
I friskare och ljusare stunder kan du servera soppan med glass eller mandelbiskvier, eller kanske en klick grädde. Soppan/drycken är också bra att ta med i termos på utflykt, nu i stundande sportlovstider. Den är helt utan onödiga tillsatser, och därför ett bra alternativ till andra köpesoppor.
torsdag 17 februari 2011
Mandel- och chokladmuffins med potatis - gluten- och mjölkfria 16 st
En stackars överbliven potatis fick göra nytta i de här muffinsen, som blev saftiga och goda. Trots att de innehåller potatis blir kolhydratinnehållet inte särskilt högt. Stärkelsen i riktigt kall potatis omvandlas nämligen (fråga mig inte hur) så att GI-värdet minskar betydligt. Mandelmjöl innehåller väldigt lite kolhydrater, och bovetemjöl har också bättre GI-värde än vanligt vitt mjöl. Så även du som kör GI-diet och inte är alltför strikt LCHF-are kanske kan unna dig en muffins.
Jag tycker inte det är nödvändigt att glasera muffinsen, åtminstone inte till vardags, men det väljer du själv hur du vill göra. Eftersom det precis varit Alla Hjärtans dag fick det bli lite glasyr och garnering trots allt. Jag smälte helt enkelt lite av samma choklad som jag hade i muffinsen tillsammans med en aning kokosolja. De små chokladhjärtana hittade jag i en godisbutik.
Muffinsen är både gluten- och mjölkfria.
3 ägg
1½ dl ljust muscovadosocker
1 msk vaniljsocker
40 g mörk choklad, ex vis Marabou Premium Orange
40 g kallpressad kokosolja
1 stor, kokt kylskåpskall potatis, ca 125 g
2 dl mandelmjöl - egentillverkat eller köpt
1 dl ljust bovetemjöl
1 msk bakpulver
Ev garnering: smält choklad med lite kokosolja, samt valfritt strössel eller godishjärtan
Börja med att smälta choklad och kokosolja i vattenbad. Låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt.
Riv potatisen fint, direkt ned i äggvispet, och rör också ned choklad/oljan.
Blanda i mandelmjölet, samt bovetemjölet blandat med bakpulver.
Rör till en slät smet, och klicka ut i medelstora muffinsformar.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 12 minuter.
onsdag 16 februari 2011
Smakrik örtpesto med dill, persilja, ärtskott, solrosfrön och pecorino
Jag hade kvar rester av ärtskott efter pizzan, och dill och persilja efter min ugnstorsk, och av dem gjorde jag den här riktigt goda och smakrika örtpeston. Jag har så smått fått pippi på att göra pesto av olika slag. Av persiljan var det mest stjälkar kvar, men det gjorde ju inget när allt blev mixat. Jag hade också lite pecorino kvar i en påse, så den fick slinka med också. I stället för pinjenötter tog jag solroskärnor. Peston är god att bara vända ned i varm pasta, ev med lite skaldjur eller kyckling till. Vill du lyxa till det riktigt kan du servera några grillade pilgrimsmusslor som du trär på spett till.
Peston kan också bredas på en ciabatta t ex, och toppas med prosciutto, soltorkade körsbärstomater och några oliver. Ta ett par matskedar i crepessmeten, så får du goda örtcrépes. Eller varför inte vispa ned några matskedar i vätskan när du gör potatisgtratäng, så får du en ny och spännande smak på den.
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser.
Du kan ta de örter du har hemma, så receptet är bara ungefärligt.
½ ask ärtskott, ca 50 g
ca 40 g dill - även stjälkar går bra
ca 40 g persilja - samma här, stjälkar går bra
1 vitlöksklyfta
3/4 dl olivolja
1 dl finriven pecorino
1 dl solroskärnor
½ msk italiensk salladskrydda
Blanda allt i en skål, och mixa ihop till en jämn och slät massa.
Frys gärna in i mindre portioner, så är det lätt att ta fram vid behov.
tisdag 15 februari 2011
Blodröda läppar
Jag läste en undersökning för en tid sedan. Där konstaterade man att åhörarna lyssnade mer uppmärksamt till budskapet om den kvinnliga föreläsaren hade målat munnen röd. Man kom också i efterhand ihåg mer av det som sagts än om samma föreläsare höll samma föreläsning helt omålad. Jag tar inget som helst ansvar för evidensen i detta, men håll med om att det är lite intressant? Det kanske är en kvarleva från den tid när vi lufsade omkring i skog och mark och själva sökte vår föda. Vi behövde kanske helt enkelt bli uppmärksammade på det nyttiga som fanns runtomkring oss för vår överlevnad.
"Hallå" ropade de illröda lingonen, "kom hit och plocka oss, vi är jättenyttiga och fulla med antioxidanter och flavonoider"! "Tjohoo" signalerade de solgula kantarellerna, "vi är maxade med nyttigt D-vitamin, du behöver oss för att klara den långa, mörka vintern"!
"Spring inte förbi oss" tjöt de djupblå blåbären, "glödlampan är inte uppfunnen än, men vi är jättebra för synen, så plocka oss och ät oss, så kommer du att se bättre under de skumma höstkvällarna!"
Idag behöver vi inte anstränga oss särskilt mycket för att hitta det vi behöver, allt finns uppdukat i affären. Men fortfarande gäller att vi behöver äta färgrika frukter, bär, grönsaker och kryddörter för att må bra. Mer om detta kan du läsa bl a i Helena Nybloms böcker. Hon är läkare och har kostens betydelse för hälsan som specialintresse.
Nu vet vi ju alla att både röda bär och röda läppar kan vara nog så giftiga, så det gäller nog att vara på sin vakt i alla fall.
Men inte vågar jag chansa inte! Nästa gång jag har något viktigt att säga ska jag måla munnen illröd!
"Hallå" ropade de illröda lingonen, "kom hit och plocka oss, vi är jättenyttiga och fulla med antioxidanter och flavonoider"! "Tjohoo" signalerade de solgula kantarellerna, "vi är maxade med nyttigt D-vitamin, du behöver oss för att klara den långa, mörka vintern"!
"Spring inte förbi oss" tjöt de djupblå blåbären, "glödlampan är inte uppfunnen än, men vi är jättebra för synen, så plocka oss och ät oss, så kommer du att se bättre under de skumma höstkvällarna!"
Idag behöver vi inte anstränga oss särskilt mycket för att hitta det vi behöver, allt finns uppdukat i affären. Men fortfarande gäller att vi behöver äta färgrika frukter, bär, grönsaker och kryddörter för att må bra. Mer om detta kan du läsa bl a i Helena Nybloms böcker. Hon är läkare och har kostens betydelse för hälsan som specialintresse.
Nu vet vi ju alla att både röda bär och röda läppar kan vara nog så giftiga, så det gäller nog att vara på sin vakt i alla fall.
Men inte vågar jag chansa inte! Nästa gång jag har något viktigt att säga ska jag måla munnen illröd!
måndag 14 februari 2011
Hjärtlig Valentinopaj med saffran, tomat, räkor, löjrom, krasse och dill
Idag är det Alla Hjärtans Dag, och L och jag firar korallbröllop. Det känns helt ofattbart att det gått 35 år sedan den där iskalla februaridagen. Temperaturen idag är ungefär densamma, minus 22 grader hade vi i morse. Nervösa men beslutsamma tog vi gemensamt sats uppför kyrkgången! Att de blev just Alla Hjärtans Dag var mest en slump. På den tiden firade man inte alls som man gör idag, och vi upptäckte först i efterhand att det passade väldigt bra med just den dagen. Ingen chans att glömma bröllopsdagen, så upphaussat som det är nuförtiden, med blommor och presenter och reklam överallt.
Bröllopsmenyn den gången - som för övrigt avnjöts på anrika Odinsborg i Gamla Uppsala - bestod av bouchéer med skaldjursfyllning, helstekt fläskfilé med svampsås, och konserverad frukt med glass och kolasås. Tja, den menyn skulle väl kunna passera även idag. Men i kväll bjuds det i stället en hjärtlig Valentinopaj med smak av tomat och saffran, och med garnering av räkor, löjrom, krasse och dill.
Det får nog bli ett glas skumpa till också, trots att det är måndag! 35 år tycker jag kan vara värt att fira!
Min pajdeg är av nödvändighet glutenfri, men har du inga sådana problem kan du byta ut Jyttemjölet mot dinkelsikt eller vanligt vetemjöl, samt utesluta fiberhusken.
Jag gräddade dagen till ära min paj i en hjärtform med löstagbar botten, men det går naturligtvis bra med vilken form som helst.
3 dl Jyttemjöl original - blå påse
125 g smör eller margarin
½ dl crème fraiche
1 dl soltorkade körsbärstomater
3 ägg
2 dl crème fraiche saffran/tomat
½ dl vanlig crème fraiche
125 g lagrad ostvitlökssalt
svartpeppar
200 - 250 g skalade räkor
1 liten knippa dill
½ ask krasse
löjrom eller annan rom - så mycket du har lust och råd medBlanda mjölet med husken.
Kör ihop degen i matberedaren eller för hand.
Smörj en pajform lätt, och tryck ut degen i den. Nagga botten, och ställ hela formen i kylskåpet att stadga till sig en halvtimme.
Grädda pajskalet - med folieremsa runt kanten - i 200 graders ugnsvärme, ca 15 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.
Lägg de avrunna tomaterna i botten på pajskalet.
Vispa ihop ägg, riven ost samt crème fraichesorterna, och salta och peppra lätt.
Fyll pajskalet med smeten, och fortsätt grädda i samma ugnstemperatur 35 - 40 minuter tills smeten stannat.
Låt svalna en stund, och garnera sedan enligt önskemål med räkor, finhackat grönt och rom.
Servera med fräsch sallad.
Jag passar också på att tävla om en assistent hos Jennie på Kalasgott. Månadens utmaning är pizza, matpaj eller pasta, så jag tyckte den här hjärtepajen kunde platsa.
söndag 13 februari 2011
Torsk i ugn, med örtsmakande ägg- och ansjovistäcke
Torsken har ju länge varit rödlistad, men nu får vi äta den med gott samvete igen. Härligt! Den här rätten är lättlagad, och får smak av örter och ansjovis.
600 g torsk
1 msk fransk matlagningssenap eller vitlökssenap
2 knappt hårdkokta ägg
1 ask ansjovis, 50 g
1 liten knippa gräslök
1 liten knippa dill
1 liten knippa persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk ströbröd - glutenfritt vid behov
25 g smör eller margarin - mjölkfritt vid behov
4 tomater i halvor
Tina fisken om den varit fryst, och lägg i smord, ugnseldfast form
Salta ev en aning - obs att ansjovisen är salt
Bred senapen över fisken.
Mosa ihop ägg, ansjovis, mycket fint hackade örter och pressad vitlök, och bred över fisken
Strö över ströbrödet, och hyvla över smöret. Kan också smältas och hällas över.
Lägg halverade tomater på sidorna, och krydda med lite örtsalt.
In i ugnen, på 225 grader, ca 15 - 20 minuter tills fisken är helt genomstekt.
Ös gärna någon gång under tiden med smöret.
Servera med potatis - kokt eller pressad, samt sallad.
PS Jag glömde alldeles bort att lägga med tomaterna i ugnen, så det fick bli färska till i stället DS
lördag 12 februari 2011
Fikonmarmelad med lime, rom och valnötter
Längst bak i skafferiet hittade jag ett par påsar torkade fikon där datumet höll på att gå ut. Hur hamnade de där? Jag förvandlade dem raskt till en läcker marmelad, som smakar alldeles förträffligt till en god bit ost. Jag hade också i en skvätt rom för att förstärka smaken ytterligare, men om du inte vill använda alkohol hoppar du bara över den. Marmeladen blir god ändå.
450 g torkade fikon
4 dl vatten
saft av 2 pressade lime + rivet skal av en av dem
½ dl syltsocker
3/4 dl vit rom, portvin eller madeira
½ dl grovhackade valnötter
Klipp bort det hårda fästet på fikonen, och strimla dem. Lägg dem i blöt i vatten + lime minst några timmar, eventuellt över natten.
Koka upp och låt småkoka under lock ca 20 minuter. Ta av locket, och koka ihop ytterligare 10 minuter på lite högre värme, så att det tjocknar.
Tillsätt syltsocker och rom, och koka ytterligare någon minut.
Rör ned de hackade valnötterna, och häll upp på burk. Förvara i kylskåp.
fredag 11 februari 2011
Lantpaté med kycklinglever och soltorkade körsbärstomater
Det är ganska svårt att hitta goda patéer som är glutenfria, så jag gjorde min egen variant. God som vanlig middagsrätt eller supérätt med en sallad och chutney, smågurkor eller syltlök till, men passar också på ett buffébord. Patén är lättgjord, men kom ihåg att ta ut alla ingredienser ur kylskåpet en halvtimme innan, så att de hinner bli lite rumsvarma.
Jag använde en av mina favoritkryddor från The Spice Tree, Toscana Mix, men du kan ta någon annan favoritkrydda i stället. Stek gärna ett litet prov innan, och justera ev kryddningen.
450 g färsk kycklinglever
500 g blandfärs
1 paket bacon
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 msk Toscana Mix från The Spice Tree
½ msk salt
2 msk potatismjöl
3 ägg
2 dl valfri grädde
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater i olja
Hacka lök och vitlök mycket fint, och fräs lätt utan att ta färg i olivolja. Låt svalna.
Klipp baconet i lite mindre bitar. Mixa kycklinglevern fint tillsammans med bacon i matberedaren.
Tillsätt krydda, salt, potatismjöl, ägg och grädde under fortsatt mixning.
Finhacka tomaterna.
Lägg färsen i en stor bunke, och tillsätt kycklingleverblandningen, löken och tomaterna för hand. Se till att allt blandas jämnt, och packa smeten jämnt i en väl smord form. Lägg gärna ett smort, tillklippt smörgåspapper eller bakplåtspapper i botten på formen.
Grädda i 200 graders ugnsvärme, ca 60 - 70 minuter. Ytan ska ha fin färg, och köttsaften vara klar.
Häll av köttsaften som bildats, och låt patén svalna. Är lättast att skära när den är riktigt kylskåpskall.
Servera med valfria tillbehör.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)