söndag 6 mars 2011

Lider du av PMS eller är du en OMS:are?

Du kanske undrar om det helt har slagit runt hos mig, vad har PMS i en matblogg att göra? Det är inte så långsökt som du kanske tror.

PMS i det här fallet avser inte kvinnors månatliga gissel, nej det uttyds Pessimistisk Människosyn. Alltför många runtomkring oss lider av åkomman. En PMS:are är ofta missnöjd, missunnsam och gnäller över det mesta i tillvaron. Hon/han känner sig ofta drabbad och tycker att livet är orättvist. Vi i omgivningen reagerar ofta på två olika sätt. Antingen tycker vi att PMS:aren är jobbig, vi blir irriterade och drar oss undan, eller också kan vi haka på "offerrollen" och tycka synd om, jämna vägen och ta över ansvar för personen i fråga. Inget av sätten är särskilt konstruktivt, och hjälper inte PMS:aren att komma vidare. I det första fallet hamnar hon/han lätt utanför och blir en gnällspik som man gärna undviker, och i det andra fallet fastnar personen i en offerroll som förminskar och förhindrar växt, mognad och ansvar. Hur ska vi hjälpa PMS:aren att bli mer av en OMS:are då, det som står för Optimistisk Människosyn. Jo, definitivt inte genom att dra oss undan eller tycka synd om, utan i stället på ett kärleksfullt sätt utmana, ifrågasätta och visa att vi för det allra mesta har ett eget val till hur vi förhåller oss. Det gäller det mesta här i livet, arbete, fritid, relationer eller vad det nu kan vara. Helt enkelt att ta tag i tömmarna och återta kommandot över våra egna liv. Om vi öppnar ögonen och vågar titta på oss själva och vårt beteende, inser nog de flesta av oss att det finns mycket som vi har makt att förändra.

Jag vet naturlgtivis att det finns mycket som vi inte kan råda över. Sjukdomar, olyckor, kriser och sorger drabbar oss olika och utan urskillning. En del människor har haft och har så svåra livsomständigheter att det nästan är omöjligt att utecklas till en OMS:are. Dem ska vi givetvis stödja och hjälpa på alla upptänkliga sätt.  Men det är inte den kategorin jag pratar om. Det jag pratar om är det destruktiva och missnöjda klagande, som kan förgifta en hel arbetsplats, en hel grupp, eller en hel familj, och vars syfte egentligen inte är att komma med några lösningar utan bara att få ur sig den egna frustrationen, slippa ta eget ansvar och möjligen väcka medlidande och sympati.

Nog vill vi väl egentligen vara OMS:are allihop? En sån där person som sprider glädje och värme, och i vars närhet människor mår bra och börjar blomma.. Vissa människor verkar ha det i sig från början. De tror att det mesta löser sig, och att motgångar och misslyckanden är till för att övervinnas och leder till nya erfarenheter. De utstrålar värme och livsglädje av bara farten. Vi andra får träna lite mer helt enkelt.

Vad har nu det här med mat att göra? Tja, kanske inget alls. Eller jo, förresten. Det finns mycket forskning som tyder på att vi genom att äta bra och nyttig mat, som är fullspäckad med näringsämnen av olika slag, också kan påverka vår mentala hälsa och vår sinnestämning. Om vi mår bättre, både till kropp och själ, kan vi förhoppningsvis också få mer energi att ta itu med det i vårt liv som behöver förändras i en annan riktning. Då kan vi förhoppningsvis hitta konstruktiva lösningar och göra mer medvetna och kloka livsval.

Ät massor med frukt, grönsaker, rotfrukter, fisk, nötter och frön av allehanda slag, kallpressade oljor, vitlök, sojaprodukter, mörk choklad och kryddor! Och träna på att vända blicken mot det som är gott och positivt i livet! Då har du goda förutsättningar att bli en riktig solstråle!















lördag 5 mars 2011

Orientkryddad pastagratäng med köttfärs och kokosgrädde

På det här sättet räcker 350 g köttfärs till minst 5 personer. Jag fick för mig att knorra till den vanliga pastagratängen med orientkryddor och kokosmjölk, och det blev riktigt lyckat. Den passar därmed också bra för den som inte tål mjölkprodukter.
Med glutenfri pasta blir gratängen också glutenfri.
Gratängen förgyller vardagsmiddagen, men är god vilken dag som helst i veckan.
Börja med den mindre kryddmängden om du inte gillar så mycket hetta, och krydda på mer i slutet om du tycker det verkar bli för mesigt. Jag använde en kryddblandning från Granit, men du kan naturligtvis välja någon annan krydda om du vill.
Den som föredrar vegetariskt byter färsen mot quornfärs eller sojafärs.

4 portioner valfri pasta - jag tog 250 g okokta, glutenfria spiraler

350 g nötfärs
1 bananshalottenlök eller vanlig gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 - 2 msk Orientblandning från Granit - eller annan valfri kryddblandning
1 burk tomatfiléer eller vanliga burktomater - jag använde Mutti
2 msk osötad tomatpuré
2 msk mörk oxfond

3 ägg
1 förpackning kokosgrädde, 17%
vitlökssalt

smör, olja eller ghi till stekning

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av, och spola av med kallt vatten. Ställ åt sidan.
Hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp olja, ghi eller smör i stekpannan, och fräs kryddan under omrörning en halv minut.
Tillsätt lök/vitlök och fräs den glansig.
Tillsätt färsen, och fräs den smulig under fortsatt omrörning.
Tillsätt tomaterna, tomatpuré och fond, och låt småkoka under lock ca 30 minuter.
Smaka av och krydda ev mer.
Blanda ihop med pastan, och lägg i smord form.
Vispa ihop ägg och kokosgrädde, och krydda med vitlökssalt.
Fördela över pastaröran, och lyft lite med gaffel så att det rinner ner och blandas väl.
Grädda gratängen i 200 graders ugnsvärme ca 30 minuter, tills den fått fin färg.
Servera med fräsch sallad.







fredag 4 mars 2011

Det börjar ljusna!

Tror ni att kylan släppt sitt grepp för den här gången? Man kan aldrig veta, bara hoppas. Förra veckan hade vi nästan 30 minusgrader här hemma, och det är definitivt för kallt både för djur och människor - i synnerhet för en värmedyrkare som jag. Men har ni märkt så ljust det blivit? Knappt tre veckor kvar till vårdagjämningen! Jag gläds som en barnunge över det återvändande ljuset.
Häromdagen när jag var ute på min promenad för att få lite sol på min bleka nästipp upptäckte jag hur otroligt många nyanser det finns av vitt! Här kommer ett litet axplock av bilder från min lilla vrå.











torsdag 3 mars 2011

Helstekt majskyckling i ugn

När mina barn var mindre och bodde hemma åt vi ofta ugnsstekt kyckling med gräddig sås till söndagsmiddag. Det var ganska länge sedan jag gjorde det, men förra helgen nostalgitrippade vi och gjorde det igen.
Kycklingen är hur lättgjord som helst, den sköter sig själv i ugnen. Det knepigaste är att veta när den är klar. Trots termometer visade det sig när jag började stycka den att den behövde mer tid i ugnen, så jag styckade den klart och efterstekte en stund till. Just med kyckling är det extra viktigt att köttet är helt genomstekt för att undvika risken för att de elaka campylobacterna ska ställa till det.

Vi åt potatis till, samt 2 olika sorters chutney (tack för den jättegoda och kryddiga äppelchutneyn, Fredrik!) och en innehållsrik sallad med blandat grönt, gurka, tomater och avocado, och med dressing av mandelolja och vit balsamvinäger. Till efterrätt en färggrann fruktsallad.
Dessvärre glömde jag ta bild på den färdiga kycklingen, ni får nöja er med lite allmänna bilder.
Eftersom vi var sju vid bordet gjorde jag två kycklingar. Resterna blev en god paj som också kommer på bloggen så småningom.


1 stor, färsk majskyckling - brukar väga mellan 1,3 - 1,7 kg ca
1 lime - rivet skal och saft
3 msk italiensk salladskrydda - jag tog min grovskurna favorit från The Spice Tree
2 - 3 vitlöksklyftor

Sås:
3 dl valfri grädde
1 dl urvispad kycklingsky
1 dl vatten
1 tärning kycklingfond Fond du Chef
soja efter smak
ev mer italiensk krydda efter smak
brun maizenaredning efter önskemål

Riv limeskalet och blanda med kryddan. Dela limen och gnid in hela kycklingen - in och utvändigt - med den. Flisa vitlöken, och gör små hål i kycklingskinnet med kniv eller sax. Stoppa in vitlöksbitarna under skinnet.
Gnid också in kryddan ordentligt, in och utvändigt. Stoppa in limehalvorna i kycklingen.
Stek i ugnen på ett galler, på 175 grader tills köttsaften är helt klar och genomskinlig när man sticker i kycklingen.
Låt kycklingen stå till sig 10 minuter, och stycka den sedan. Servera med valfria tillbehör.




Jag tar mina egna bilder till bloggen, men annars är det mest Josefin som står bakom kameran i vår familj. Den här gången hamnade hon i alla fall framför.

Erika fixar fruktsallad till efterrätt.


onsdag 2 mars 2011

Cajunkryddad köttfärssoppa med rotfrukter och mörk choklad



Även om dagarna blir ljusare och längre, och våren omisskännligt är i antågande, så är det fortfarande kallt och ruskigt nog att värma sig med en soppa. Den här mustiga, cajunkryddade köttfärssoppan t ex.
Cajun har ju sina rötter i den amerikanska södern, och kryddan som finns av en mängd olika märken och i många utföranden, har sin speciella smak. Om du inte uppskattar den kan du krydda soppan på annat sätt, indiskt, med tex-mexkryddor eller på medelhavssätt. Och soppan smakar inte choklad, jag lovar! Chokladen bidrar bara med extra fyllighet.
Vegetarianer byter nötfärsen mot quornfärs eller något annat vegetariskt alternativ, samt fonden mot grönsaksfond.
Soppan innehåller varken gluten eller mjölkprodukter.


175 g grovmalen nötfärs
1 msk cajunkrydda
3 stora vitlöksklyftor
1 medelstor gul lök
ca 150 g rotselleri
ca 135 g morot
ca 170 g potatis
6 dl vatten
1 burk körsbärstomater - Mutti, alternativt vanliga burktomater
2 msk osötad tomatpuré
3 msk mörk oxfond
ca 20 g mörk choklad, 80 - 85%
vitlökssalt vid behov
smör, olja eller ghi till stekning

Skala och finhacka vitlök och lök.
Skala och grovriv potatis och rötter.
Hetta upp oljan eller ghin tillsammans med cajunkryddan, och fräs runt.
Tillsätt lök och vitlök och blanda runt, och tillsätt därefter köttfärsen och de rivna grönsakerna.
Fräs runt tills köttfärsen blivit smulig, och tillsätt därefter vatten, burktomater, tomatpuré och fond. Låt småkoka under lock ca 30 minuter eller längre.
Riv ned chokladen, och rör runt så den smälter.
Smaka av och tillsätt ev vitlökssalt eller mer cajunkrydda om du vill.
Servera med en klick gräddfil eller crème fraiche - mjölkfritt alternativ vid behov -  samt ett gott, grovt bröd.







tisdag 1 mars 2011

Aroniasylt


Jag har ibland köpt torkade aroniabär att blanda i mysli eller bröd, eller pulver för att göra smoothien extra nyttig, men jag hade aldrig stött på dem "live" förrän jag hälsade på vännerna Stina och Åke i Luleå i höstas. Buskarna i deras trädgård dignade av bär, och jag fick med mig 1,5 kg hem, som jag nu har kokat sylt på. Om aronia läser jag att den tillhör rosfamiljen - jotack, ganska piggiga att plocka - samt att den innehåller "mycket C-vitamin och väldigt mycket av antioxiderande fenolföreningar inklusive antocyaniner". Kort sagt: den är kollossalt nyttig!!!

Bären är ganska sträva i smaken, nästan som slånbär, så jag har låtit dem ligga till sig i frysen för säkerhets skull innan jag kokade sylten. Om Du har svarta vinbär hemma i frysen så kan Du säkert använda dem med samma recept. Jag föreställer mig att sylten blir ljuvlig i en parfait. Måste nog testa det så måningom. Men först sylt!

Öka sockermängden om du vill ha en sötare sylt, jag föredrar lättsockrat.
Sylten passar till plättar och pannkakor, men kan också ersätta lingonsylt till potatisbullar, köttbullar eller andra rätter där du brukar ha lingonsylt.

1,5 kg aroniabär, noggrant rensade och sköljda
5 dl vatten
1 vaniljstång - snittad och urskrapad
2 kanelstänger
2 - 3 stjärnanis
saft av en pressad lime
1 dl mörkt muscovadosocker
4 dl syltsocker

Halvtina bären, och koka upp dem med vatten och kryddor. Låt koka på medelvärme under lock, ca 20 minuter.
Pressa i lime, och rör ned sockret. Koka upp på nytt, och låt koka ytterligare 5 minuter. Skumma väl, och häll upp på rengjorda, varma glasburkar.