måndag 2 maj 2016

Glutenfritt fröknäcke med boveteflingor och havtorn



Hoppas att ni alla har haft en riktigt skön Valborgshelg och Första Maj, och att ni har njutit både av vårsång, god mat och våreldar. Det har jag. Sången blev det väl lite si och så med, men lax, korvgrillning och en gigantisk kase blev det ute på vår åker när mörkret sänkte sig. Lite vårvärme har vi också njutit av och det kommer mer! Våren har bara börjat!

Nu tänkte jag bjuda er på glutenfritt fröknäcke. Jaja, jag ska inte säga att det här är det bästa fröknäcket jag gjort! Det börjar kanske bli lite tjatigt! Jag nöjer mig med att säga att det är väldigt, väldigt gott och smått beroendeframkallande. För att inte tala om hur nyttigt det är. Bovete är ett fantastiskt alternativ för alla som inte tål gluten, både lättsmält och näringsrikt och fantastiskt att ha både i gröt och i olika bakverk. Ja, ni som inte lider av celiaki mår förstås också bra av bovete, som finns i en massa olika skepnader, både helt och krossat, som mörkt och ljust mjöl, mannagryn, puffar, flingor, gryn och som frukostflingor av cornflakestyp.

Här har jag alltså bakat fröknäcke av lite grövre flingor och även pytsat i torkade havtorn för extra smak och näring. Brödet är knaprigt och jättejättegott! Havtornen kan förstås uteslutas eller bytas mot något annat om du inte gillar den smaken, men jag älskar havtorn i alla former. I det här inlägget hittar du en del av mina recept med havtorn.

Så här gör du knäcket:

3 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
½ dl Fibrex
½ dl linfrökross
2 msk torkade havtorn
knappt 1 tsk smulat flingsalt
2½ dl kallt vatten
½ dl fin kallpressad rapsolja

Blanda ihop alla torra ingredienser i en rymlig skål och rör ned vatten och rapsolja.
Låt stå och svälla i rumstemperatur en timme.
Bred ut den kladdiga degen tunt på två bakpapprade plåtar. Jag tog först mina oljade händer till hjälp och sedan en oljad stekspade.
Jag gräddade mina plåtar sammanlagt en timme i varmluftsugn på 150 grader och med ugnsluckan lite på glänt. Jag bytte plats på plåtarna i halvtid och vände också uppochned på knäcket så det skulle bli jämnt gräddat överallt.
Stäng av ugnen och låt knäcket stå kvar och svalna helt innan du tar ut det och bryter i bitar.

Lova mig nu att du prövar att baka det här!! Ha en fin dag!












2 kommentarer:

  1. Dom ser ju verkligen ut som knäckebröd, inte så lövtunna som de vi provat att göra. Gott att ha i havtorn, så härligt syrligt.
    Valborgshelgen gick i stilla mak hos oss, frun har behövt fortsätta vila upp sin rygg inför denna semesterveckan så vi tog det lugnt. Åt och drack gott, njöt av det vackra vårvädret och kopplade av.

    Ha en fin vecka Kjersti,
    kramar på dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde medvetet knäcket lite tjockare denna gång. Det blev väldigt gott! Låter bra att ni vilat upp er inflr alla begivenheter som väntar. Hoppas ni får riktigt fina dagar i huvudstaden. Kram!

      Radera