torsdag 26 maj 2016

Smakrik och kryddig tomatsås/ketchup - god till hamburgare och allt grillat



Jag har tre förtjusande svärsöner, som alla gillar hamburgare. Som svärmor måste man ju smöra lite extra för dem, så nyligen ställde jag till med hamburgerfest med olika tillbehör. Bland annat gjorde jag den här smakrika och kryddigt goda tomatsåsen eller ketchupen som satt som en smäck till det andra, hamburgarna, coleslawen och de ugnsbakade sötsyrliga tomaterna. Är du lagd åt det modiga och oförskräckta hållet kan du spetsa såsen med lite extra sting i form av någon stark chilisås av tabascotyp. Jag hör till den lite mesigare varianten, så jag tyckte att såsen i den här tappningen hade alldeles tillräckligt med smak. Så här gör du den:

1 medelstor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
3 msk fin olivolja
1 burk skalade hela tomater
2 msk osötad tomatpuré
1 msk äppelcidervinäger - min är ofiltrerad och väldigt god
1 msk fruktsirap av något slag - jag använde granatäppelsirap
1 grönsaksbuljongtärning - Kung Markatta
½ - 1 tsk av någon god örtkryddblandning med medelhavsstuk
svartpeppar eller vitpeppar från kvarn
eventuellt några kvarnvarv salt

Skala och grovhacka lök och vitlök. Eftersom såsen ska mixas är det inte så noga.
Fräs löken glansig men absolut inte brynt i olivolja under omrörning.
Tillsätt skalade tomater, tomatpuré, äppelcidervinäger, sirap och smulad builjongtärning, koka upp alltsammans och låt koka ihop på knapp medelvärme ca trekvart. Locket får gärna vara lite på glänt så att vätska kan avdunsta, men lock behövs för såsen har en tendens att sprätta.
Passa noga så det inte bränner fast. Koktiden kan också variera beroende på hur vid kastrull du har.
Såsen ska kännas lite tjock.
Mixa alltsammans och smaka av. Kanske behövs lite mer salt, lite mer syra eller lite mer sötma.
Smaka, smaka, smaka! Det gäller all matlagning!
Låt såsen svalna och förvara sedan i kylen där den håller sig någon vecka. Resterna har vi ätit till kycklingfiléer och vegobiffar bland annat. Den är god till det mesta i grillväg också, nu när grillsäsongen snart börjar på allvar.

Ha en bra dag och grilla lugnt!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar