söndag 24 januari 2016

Ugnsbakad torsk eller hoki med spenat, samt ägg- och persiljesås, toppad med lyxiga handskalade räkor



Kokt torsk med äggsås är en gammal klassiker som står sig även idag. Det var väldigt länge sedan jag gjorde den rätten, men när ena dottern plötsligt önskade sig just det till middag så blev det renässans. Jag gjorde förstås rätten glutenfri, ugnsbakade fisken på låg värme i stället för att koka den, och lyxade dessutom till det hela med spenat i botten och räkor på toppen. Riktigt mumsigt blev det!

Jag har sedan gjort rätten ytterligare flera gång. Första gången hade jag torsk,sen hoki, men annan vit och fast fisk går precis lika bra. Filé eller rygg spelar heller ingen större roll. Jag har också gjort både med och utan spenat. Rätten går enkelt att göra om till laktosfri eller helt mjölkfri vid behov.
Den här satsen räcker till minst sex personer.

1 paket djupfryst bladspenat - 400 g
2 paket djupfryst torsk eller hokifilé á 400 g
salt och vitpeppar från kvarn

3 ekoägg - hårdkokta

3 dl mjölk
1 dl grädde
2/3 kycklingbuljongtärning - Kung Markatta
2 tsk arrowroot + lite vatten
3 - 4 msk finhackad persilja
vitpeppar från kvarn

räkor efter behag och kassa - förslagsvis ca 200 - 250 g skalade

Tina spenaten och krama ur överflödig vätska. Bottna en ugnsfast form med den. Kvarna över lite salt - bara något varv.
Tina även fisken och lägg ovanpå spenaten. Kvarna över salt och vitpeppar. Baka på låg värme, ca 110 grader, tills innertemperaturen visar 51 - 52 grader.

Hårdkoka under tiden äggen. Skala och hacka dem.

Koka upp mjölk och grädde tillsammans med smulad buljongtärning.
Rör ned arowrooten utrörd i lite vatten och koka några minuter.
Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite salt, och rör ned persilja.

När fisken kommit upp i rätt temperatur fördelar du äggen över, slår på såsen, och toppar med räkor.
Servera med kokt potatis.

Hoppas det smakar! Det är alltid bra med en hjälpreda i köket. I synnerhet om hjälpredan är fyra år, älskar att hjälpa mormor och heter Lilla I! Ha nu en härlig och välsignad söndag allihop!





















6 kommentarer:

  1. Åh, vad gott! Tack för påminnelsen om detta :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren Cilla! Jättegott verkligen! Vissa saker faller i glömska, och visst kan man behöva en påminnelse emellanåt. Må så gott!

      Radera
  2. Ohlala Kjersti! Äggsås är ju väldans gott till fisk och att ha den i en fiskgratäng måste vi ju prova, vilket gott tips!
    Fast en så fin liten kökshjälp har vi inte till hands, tror du vi fixar det ändå?

    Kram på dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack,tack! Jajamänsan, jag är alldeles övertygad om att ni klarar det galant! Jag har stor tilltro till era köksfärdigheter!! :)

      Radera
  3. Hittar ingenstans där man kan printa ut receptet. Rätten ser jätteläcker ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, Sheri! Jag är inte världsbäst på det här med datorteknik dessvärre! Du får göra som jag brukar göra när jag ser nåt recept på nån blogg som jag vill skriva ut. Kopiera det du vill ha med, klistra in på ett Worlddokument, och sedan printa ut det. Hoppas det ska funka för dig. Kul om du vill pröva receptet. Lycka till!

      Radera