onsdag 6 januari 2016

Glutenfria grönkålsplättar med smakrik "Västerbottenostig" champinjonröra



Vet ni, den här tiden på året äter vi nog någon sorts kål varje dag - i en eller annan form. Soppor av olika slag är favoriter och passar bra till lunch. Grönkål blir det flera gånger i veckan. Här har jag gjort riktigt mumsiga grönkålsplättar som jag täckt med en krämig champinjonröra som i sin tur nått nya höjder med hjälp av härligt smakrik Västerbottenost.

Plättsmet:

65 g repad färsk grönkål
3 stora ägg
1 msk olivolja eller rapsolja
1 dl grädde - vanlig eller laktosfri

3 msk rismjöl
1½ tsk husk
½ tsk salt
2 dl mjölk - vanlig eller laktosfri
olivolja eller rapsolja till stekning

Champinjonröra:

125 - 150 g färska champinjoner
2 stora vitlöksklyftor
130 - 140 g grovriven Västerbottenost
1½ dl grädde - vanlig eller laktosfri
några kvarnvarv salt
några kvarnvarv vitpeppar
olivolja eller rapsolja till stekning

ca 30 g grovriven Västerbottenost till gratinering

Sätt på ugnen på 225 grader

Skölj grönkålen och riv eller hacka den grovt.
Lägg i mixer tillsammans med ägg, olja och grädde och mixa ihop till en smet.
Blanda ihop rismjöl, husk och salt och vispa ned mjölken lite i taget till en slät smet. Blanda i grönkåls- och äggsmeten och rör om. Låt stå och svälla i rumstemperatir 10 minuter - eller längre om du har tid. Klicka ut och grädda sedan 12 plättar på båda sidor i lite olja. De behöver inte vara helt genomgräddade eftersom de ska gratineras i ugnen. Lägg upp i en smord ugnsform.

Under tiden plättsmeten sväller hackar du champinjonerna och skalar och flisar vitlöken. Lägg champinjonerna i kall stekpanna och sätt på värmen. Fräs tills all vätska dunstat in och häll då i lite olja och tillsätt vitlöken. Fräs hastigt under omrörning och tillsätt grädden. Låt puttra ihop några minuter. Rör ned osten och låt den smälta ned. Smaka av röran med salt och peppar.

Fördela röran ovanpå grönkålsplättarna och strö lite mer riven ost över.
Gratinera i 225 graders ugnsvärme tills ytan bubblar och fått fin färg, ca 8 - 10 minuter.
Smaklig spis kära ni, och ha en riktigt fin Trettondag!!











2 kommentarer:

  1. Den rätten hade jag inte tackat nej till- mums vad gott det ser ut! :)

    Jag kommenterade i inlägget om tekakorna du gjorde härom veckan, och undrade om man kunde göra dem utan surdeg och jag prövade, ökade bara jästmängden till 25 g och jäste 2 timmar. De blev supergoda- tack för receptet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad glad jag blir över att dina tekakor blev lyckade! Man måste våga pröva! Grönkålsplättarna blev en hit, så jag tycker absolut du ska pröva dem också. Lycka till och tack för din respons!

      Radera