måndag 9 november 2015

Glutenfri pasta med enkel ratatouille



Nu när det finns så mycket härliga grönsaker av alla de slag i torgstånd och grönsaksdiskar tycker jag du ska passa på att göra en härligt färggrann, vitaminkryllande ratatouille. Namnet ratatouille betyder (tror jag i alla fall) kort och gott ungefär "röra" och är just precis vad det är, en sydfransk grönsaksröra som kan varieras i all oändlighet allt efter tillgång på olika grönsaker. Ofta ingår zucchini, aubergine och tomater. Du piffar med olika örtkryddor eller kryddblandningar som du gillar. Just den här gången använde jag en gourmetkryddeblandning från Krusmyntagården, men du kan också ta någon annan rolig kryddblandning eller rena örtkryddor som timjan, oregano eller basilika.

Vi åt ratatouillen till glutenfri tagliatelle och hyvlade en härlig italiensk pecorino över. En enkel och god vardagsmiddag så här på Köttfria måndagen.

Valfri pasta för fyra personer, kokt enligt anvisning på paketet.

1 medelstor aubergine
1 medelstor zucchini
1 ganska stor gul paprika
1 ganska stor röd paprika
2 lite mindre gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 stora tomater
1 msk gourmetkrydda
en aning flytande honung
en aning vit balsamcrème
några kvarnvarv salt
några kvarnvarv svartpeppar
olivolja till stekning

Förbered alla grönsaker. Skär auberginen i grova bitar, strö över salt och lägg i en sil att vätska av ungefär en halvtimme. Skölj sedan noggrant och låt rinna av.
Skär zucchinin i grova bitar, kärna ur och skär även paprikorna i bitar, skala och grovhacka lök och vitlök, klyfta tomaterna.
Hetta upp olja och fräs alla grönsaker utom tomaterna under omrörning några minuter. Strö över kryddblandningen eller örtkryddorna.
Lägg på lock och låt mjukna på medelvärme ungefär 5 minuter.
Lägg i tomaterna och koka vidare tills allt är så mjukt som du önskar. Ta av locket om det verkar för såsigt. Röran får inte vara för mosig utan ska ha lite tuggmotstånd kvar.
Smaka av med en gnutta honung och en gnutta vit balsamcrème, och kvarna över salt och svartpeppar.
Servera genast med nykokt pasta och pecorino eller parmesan.








2 kommentarer:

  1. Vi hade också ratatouille här om dagen, det är verkligen ett smidigt sätt att få i sej många grönsaker på en och samma gång:) Perfekt kylskåpsrensningsmiddag också!

    Kramar på dej, Kjersti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamän, man får i sig en rejäl dos av alla de där färggranna grönsakerna man ska peta i sig dagligen! Gott dessutom. Kramar i retur!

      Radera