lördag 7 november 2015

Glutenfri och mjölkfri kladdkaka med mjölkfri kokoskolasås



Idag är det kladdkakans dag gott folk! Tänk att jag lyckats pricka det! Annars har jag en tendens att glömma alla dessa olika dagar, som hela vår almanacka är fylld av. Men nu blir det alltså kladdkaka, i en både glutenfri och mjölkfri tappning. Den ska serveras lite senare idag på Lille R:s dop, till oss som behöver tänka lite extra på vad vi stoppar i oss. Jag tror den är god. Jag har i alla fall nallat lite på undersidan för att förvissa mig om den saken. Att kokoskolasåsen är god vet jag bestämt, för jag har tjuvsmakat av den också. Jag får kort och gott återkomma lite senare under dagen med lite utförligare rapport.

Observera att jag använt kokosmousse (eller kokossmör som det också kallas) både i själva kakan och i kolasåsen. Den är mald av helt torkat kokosnötskött, till skillnad från kokosolja som är precis vad namnet säger - urpressad olja. Finns att köpa på nätet - t ex Råvarubutiken -  eller i välsorterade butiker.

75 g kokosmousse
75 g kallpressad kokosolja
80 g mjölkfri choklad
2 msk ljus flytande honung
2 krm flytande vaniljextrakt
½ msk rå kakao
2 stora ekoägg - 136 g
½ dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver

20 g saltade cashewnötter eller jordnötter
5 g kokossockersötade kakaonibs - ca 1 msk

Smält kokosmousse, kokosolja och hackad choklad på svag värme tills allt smält och blivit blandat.
Rör ned honung, vaniljextrakt och kakao och vispa.
Vispa ned äggen ett i taget och vispa emellan. Blir som en tjock kolaaktig smet.
Blanda mandelmjöl och bakpulver och rör försiktigt ned i smeten.
Häll smeten i en väl smord, lite mindre form med löstagbar kant.
Strö över hackade nötter och kakaonibs och grädda längst ned i ugnen på 170 grader ca 18 minuter. Kakan ska göra skäl för sitt namn och vara lite kladdig i mitten. Den stelnar till ytterligare när den svalnat.

Kokoskolasås:

2 dl ekologisk havregrädde
½ dl ljus flytande honung
½ dl ljust rårörssocker
50 g kokosmousse

Vispa ihop alltsammans i en lite vidare kastrull, och koka upp under omrörning.
Låt bubbelkoka på medelvärme ca 12 - 14 minuter. Låt svalna.
Sätt inte in såsen i kyl, då blir den för hård. Förvara i rumstemperatur.

Ringla eventuellt lite av såsen över kakan och servera resten bredvid. Jag kan också tänka mig någon alternativgrädde i stället för kolasås till kakan.

Ha en fin lördag och en fortsatt härlig helg allihop!

PS Jag kan berätta att kakan blev riktigt lyckad, alldeles lagom kladdig och med god smak, så den tycker jag absolut ni ska våga er på! Efter en stund i kylskåp blir kakan mer kompakt och lite tryffelartad i konsistensen. Överbliven kokoskolasås kan ringlas på glass eller pannkakor, eller användas i tårtfyllning. Den blir också fastare efter att ha stått i kylen. DS













2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack Katarina! Den var god! Tyvärr gör bilden inte alls rättvisa åt kakan. Kram!

      Radera