fredag 5 september 2014

Ljuvlig glutenfri ostpaj med fem sorters ost och kantarelltopping



Idag tänkte jag bjuda er på en helt fantastisk ostpaj med fem olika sorters ost. Den är krämig, smakrik, ja helt enkelt ljuvlig. Den hör kanske inte till det allra mest hälsosamma man kan äta, men det kan som vanligt balanseras med vad man äter till. Vi åt pajen toppad med solgula, D-vitaminproppade kantareller. D-vitamin är något vi behöver extra mycket av nu när vi hunnit in i september och solens lyskraft börjar blekna. En innehållsrik sallad med massor av olika sorters grönsallad och andra grönsaker är också given till. Ljummen tomatsoppa i glas, gjord på färska tomater, passar också bra till paj och kräftor. Vi åt pajen i söndags när vi firade dotter Josefins födelsedag med kräftkalas. Lilla I nobbade pajen, men vi andra var inte särskilt nödbjudna.

I sommar har det blivit en del utflykter och utsvävningar i vårt land. I augusti gjorde vi en tripp till Skåne, och då passade vi också på att korsa sundet till Helsingör, där jag fullständigt "gick bananas" i Lynhjems fantastiska ostbutik. En del av den osten hamnade i pajen.

Helt laktosfri går det knappast att göra den här pajen, men med laktosfritt smör, laktosfri mozarella och laktosfri grädde blir laktosmängden ändå mindre. Det mesta av den övriga osten är laktosfri.

1½ dl ljust teffmjöl
1 dl ljust chiamjöl (bild i det här inlägget)
1 tsk xantangummi (läs mer här)
75 g smör
1 stort ägg
1 msk iskallt vatten

100 g lagrad Grevé eller Herrgårdsost
125 g Emmenthaler
50 g färskriven parmesan
70 g Taleggio
1½ tsk persilladekrydda

2 ägg
2 äggulor
1 boll mozarella
1 dl grädde

Tillbehör: frästa kantareller efter tycke, smak och kassa.

Mixa ihop pajdegen och tryck ut den i en låg, smord pajform. Nagga och ställ in i kylskåp minst en halvtimme. Min stod t o m över natten eftersom jag ville förbereda en del.
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugnsvärme och fodra den genast när den kommer ut ur ugnen med Grevé/Herrgårdsosten i tunna skivor.
Grovriv emmenthaler och parmesan och bred ut i pajskalet. Klicka i taleggion jämnt över den andra osten, och strö över krydda.
Mixa ihop ägg, äggulor, mozarella och grädde och häll över.
Fortsätt grädda i samma ugnsvärme 20 - 25 minuter. Jag tog ut min paj efter 23 minuter närmare bestämt, men det beror som alltid på ugnen. Ugnar är personligheter, så pröva dig fram. Pajen ska vara gyllengul och äggsmeten ska ha stannat.
Servera pajen ljummen, toppad med frästa kantareller.

Ha nu en härlig fredag och en fin inledning på helgen. Sommaren har ju kommit på besök igen, så ta tillvara varenda liten solstråle!









2 kommentarer:

  1. Ost är så gott :) Kram och ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Farligt gott! Ha en fin helg du också, kram!

      Radera