söndag 18 maj 2014

Vit sparrissoppa med ångkokt lubbfilé och räkor



Jag tycker - som jag tidigare sagt -  inte att vi äter särskilt lyxig mat här hemma. För det allra mesta är det alldeles vanlig okomplicerad vardagsmat. Men ibland måste man få lyxa till det lite. Just nu är det sparrislyx som gäller. Den svenska sparrisen har nämligen gjort entré i butikerna, och det är bäst att passa på att njuta av den korta säsongen. Runt midsommar brukar det vara slut med de härligheterna, sen får man nöja sig med importerad eller fryst sparris.

I fredags kväll lyxade alltså maken och jag till med den här rätten, som är något mittemellan sparrissoppa och fisksoppa. Jag använde lubb, som är en torskfisk av det lite fastare slaget. Förutom i soppa är den perfekt i grytor och att grilla eftersom den är lite fastare i köttet än vanlig torsk, och därför inte lika lätt går sönder. Smaken är jättegod och beskrivs ofta som "hummerartad". Jag ångkokade lubben försiktigt, toppade med färska, skalade räkor och några sparrisknoppar, och hällde sedan sparrissoppa runtomkring. Det blev vansinnigt gott kan jag lova!

Kycklingbuljong kan man förstås koka själv, men jag var bekväm och köpte min på Primaten här i Uppsala. Den är "ren" och enbart gjord på ekologisk kyckling, Kravgrönsaker, kryddor och lite havssalt. Hönsbuljongtärning kan också användas, huvudsaken är att buljongen får en god kraftig smak.

I veckan var maken på Gotland i jobb, och eftersom han känner sin hustrus faiblesse för kryddor och livets goda kom han hem med ett gäng kryddor från Krusmynatagården och en ask med praliner från "Uti vår hage". Flingsaltet med ramslök var perfekt som krydda till lubben, och pralinerna fick bli en trevlig avslutning på festandet.

Ha nu en riktigt trevlig och solig försommarsöndag allihop!

För två personer behöver du:

350 - 400 g färsk lubbfilé - (kan bytas mot torskrygg)
lite flingsalt med ramslök eller någon god fiskkrydda
200 - 250 g färska räkor med skal - grönlistade förstås

250 g färsk, vit sparris, ett knippe

1½ dl kraftig kycklingbuljong
1 dl vitt torrt vin
½ dl sparrisreduktion
1 dl grädde
lite kycklingfond
lite vitlökssalt från kvarn
1 msk pressad lime


Skala räkorna och ställ åt sidan så länge.

Skala sparrisen och skär bort den nedersta hårda biten på stjälken, men spar både raspet och de hårda bitarna, som du strimlar.
Skär sparrisen i lite mindre bitar.
Koka rasp och de bortskurna bitarna i 1½ dl vatten ca 6 - 8minuter under lock. Sila ifrån. Bör bli drygt 1 dl kvar. Tryck med baksidan av en sked så all vätska pressas ur. Koka ihop till ca ½ dl.

Blanda ihop sparrisreduktion med buljong, grädde och vitt vin och lägg i sparrisen. Koka mjukt. Ta upp några knoppar till garnering och mixa resten till en slät soppa. Smaka av med kycklingfond och salt.

Krydda fisken med flingsalt och ångkoka den till en innertemperatur av 50 - 52 grader. Den kan också bakas i ugnen på låg värme om man inte har en ångtillsats.
Lägg fisken i djupa tallrikar och toppa med räkor och sparrisknoppar.
Värm eventuellt på soppan och häll den runtomkring. Servera gärna med brödpinnar till.













6 kommentarer:

  1. Det ser verkligen riktigt lyxigt ut, för att inte tala om väldigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå kan bilden på inget sätt göra rättvisa åt anrättningen. Vi njöt av varenda tugga!

      Radera
  2. Vad som är lyxigt är ju väldigt subjektivt. Det finns en lyx i något enkelt som råvaror i säsong också! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så Sara! Just nu är det svensk sparris som får stå för det lyxiga. Såååå god! MEN dyr!

      Radera
  3. mmm massa gott!!
    Lubb ska jag komma ihåg o testa en dag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra! Lubb är en riktigt bra fisk. Godare än torsk i mitt tycke, och dessutom billigare. Ha det bra!

      Radera