måndag 12 maj 2014

Krämig rostad potatis- och gräslökssoppa med ramslöksolja



Jamen ni hör väl hur gott det låter! Ramslöksolja! Eller rostad vitlöksolja för den delen! Båda oljorna köpte jag i somras på mina många nedslag i olika gårdsbutiker i Halland och Skåne. Ni vet väl förresten om att ni kan ladda ner en app där ni kan guidas till olika gårdsbutiker, lokala gårdsmejerier och andra småproducenter i omgivningarna. Appen heter kort och gott "Mathantverk" och den pejlar in var du befinner dig och tipsar om vilka mathantverkare som finns i närheten. Det är hur kul som helst att under semestern leta sig fram till alla de små butiker som finns överallt i hela vårt land, och sedan dyka på huvudet i roliga marmelader, kryddor, oljor, chutneys, ostar, charkuterier m m.

Den här gången smaksatte jag en krämig potatis- och gräslökssoppa med indisk smak med lite olja, och det piffade verkligen upp soppan, som är både värmande och mättande. De där iskalla, läskande och somriga gazpachosopporna får vi bestämt vänta med tror jag! Renée Voltaires nya lantbuljongpulver med indisk smaksättning är supergod att ha när man på ett enkelt sätt vill ge maten lite indisk touch.

Ha nu en trevlig Köttfri måndag go´vänner!

ca 500 g skalad potatis
2 stora vitlöksklyftor
6 dl vatten
3 dl valfri grädde - eventuellt av någon alternativ mejerifri sort
2 msk lantbuljongpulver Bombay - Renée Voltaire
1 kruka gräslök, ca 30 g
hemgjort vitlökssalt från kvarn
ghi eller rapsolja till stekning

lite smaksatt rapsolja att ringla över soppan

Tärna potatisen och skala och flisa vitlöken.
Hetta upp ghi eller rapsolja och rosta potatis och vitlök lite lätt under omrörning några minuter.
Tillsätt vatten, grädde och buljongpulver (ta mer om du vill ha riktigt drag i soppan), och låt alltsammans koka mjukt under lock ungefär en kvart.
Klipp ned gräslöken och mixa soppan slät. Smaka av med vitlökssalt eller vanligt salt. Späd eventuellt med en aning vatten om du tycker soppan blir för tjock. Stärkelsen i potatisen gör att soppan reder sig själv, så ingen extra redning behövs.
Ringla lite olja över soppan precis före servering.
Soppan är ganska mättande, så med ett grovt bröd till räcker den åtminstone till 3, snarare 4 personer.







6 kommentarer:

  1. Vilken bra och riktigt användbar app, synd den inte kommer med en bil:) Fast nu till sommaren så ger vi oss gärna iväg på cyklarna runt omkring och då blir det ett och annat besök på gårdshandlar.
    Den buljongen har vi inte sett tidigare, vi har den vanliga gröna och den med citrongräs i, men den indiska varianten måste vi kolla efter. Tack för tipset.

    I kväll ska vi mumsa i oss din lax med parmesanost marinerade räkor, det doftar riktigt gott!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt, då hoppas jag att laxen ska smaka! Buljongen är jättegod, så den tycker jag absolut ni ska kika efter. Häromdagen smaksatte jag gamla vanliga hederliga potatisbullar med den, och vips trodde man sig förflyttad till Indien och nästan hörde bjällrorna från gamla heliga kor skramla runt hörnet! Kram tillbaka!

      Radera
  2. Oj det där lät gott :)

    SvaraRadera
  3. Vilken rolig app! Den måste jag ladda ner. Har aldrig kommit på att man kan ha olja istället för ex gräddfil i soppan. Smart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag absolut du ska göra, den är jättefiffig. Olja i soppa är väldigt gott - under förutsättning att det är en riktigt god olja förstås. Olika sorters örtoljor är väldigt gott i lite mildare soppor.

      Radera