söndag 4 maj 2014

Goda glutenfria sesamfrallor



Vet ni, jag tror nästan de här frallorna kan kvala in som LCHF-frallor. Nu var det inte i första hand av den orsaken som jag gjorde dem, utan för att snabbt få ihop några frukostbullar eftersom det återigen var tomt i brödpåsen och jag inte hade tid att hålla på med långbak. I vanliga fall brukar jag mest baka med jäst, men frallorna blev jättegoda, så jag tycker absolut att ni också ska pröva dem. Att de sen innehåller minimalt med kolhydrater - ja, det är bara bonus!

3 stora ekologiska ägg
2 dl mild yoghurt eller filmjölk, 3%-ig
50 g smält smör
2 dl sesammjöl
1 dl PO-fiber
2 msk husk
2 msk mald chia
1½ tsk bakpulver
1 tsk salt

pensling: lite filmjölk, svarta vallmofrön eller linfrön

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggen fluffiga och tillsätt fil och smält smör. Vispa ihop allt.
Blanda alla torra ingredienser och rör ned i ägg/fil/smör/blandningen.
Låt smeten svälla 10 minuter och rör om.
Ta lite kokosolja på händerna och forma 6 frallor.
Lägg på bakpapprad plåt, pensla med filmjölk och strö över vallmofrön eller linfrön.
Grädda frallorna i 200 graders ugnsvärme 18 - 20 minuter.
Mums, mums, fortfarande lite ljumma med smör och en skiva ost. De här ska jag definitivt göra fler gånger!











10 kommentarer:

  1. Vilka goda! Måste också baka lite! Längesen det ar jag bakade bröd!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske det är dags snart igen. Jag kan verkligen rekommendera de här bullarna. I morgon blir det en ny sats, för de andra är redan slut. Ha det bra! Kram!

      Radera
  2. De ser mycket goda ut. Kan man mala sesamfrön själv eller blir det för grovt då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ing-Britt! Jag är lite tveksam till om det blir tillräckligt finmalet när man mixar själv, men man kan ju alltid testa. Jag köper i alla fall mitt sesammjöl på nätet hos LCHF-butiken. Läs gärna mitt svar till Mårtenssons i mitt föregående inlägg med paj. Må så gott!

      Radera
    2. Hej Kjersti. Den kommentaren hade jag missat. Ska nog beställa sesammjöl jag med och prova de här frallorna. Tack för dina fina recept på bröd.

      Radera
    3. Det är väl inte så konstigt, det är lätt gjort. Jag brukar själv inte läsa kommentarerna på andra bloggar särskilt noga om det inte är något speciellt jag är ute efter. Jag tycker det låter som ett klokt förslag att beställa sesammjöl. Det är väldigt användbart, både i matbröd, i pajdegar och i söta bakverk.

      Radera
  3. Vilket fiffigt recept, så få ingredienser och ändå så fint resultat. Ser kanon ut, de här ska jag lägga på minnet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, det är inte alltiddet behövs en lång ingredienslista. Frallorna blev jättegoda!

      Radera
  4. Dessa ser jätte goda ut, bra att det är små mängder kolhydrater och inte så många produkter. =) Kommer provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du vill testa Sabine! Jag har gjort frallorna ett otal gånger vid det här laget och de brukar alltid bli bra, så det hoppas jag dina blir också. Må så gott!

      Radera