lördag 23 juni 2012

Chokladpavlova med jordgubbar, smetanagrädde och ananascurd



Friskt! Friskt? Vad sjutton ska man hitta på som platsar under den rubriken? Theresia har nämligen det som tema för Månadens Sötsak den här gången.

Det får bli den här chokladpavlovan helt enkelt! Frisk? Joodå, lite i alla fall. Förvisso även söt, men handlar det om Söta Saker så gör det! Och grädden fick en frisk och lite syrlig smak när den blandades med smetana. Och jordgubbarna var faktiskt också lite friska och syrliga i smaken. Ananascurden? Hm, mer söt än frisk om jag ska vara riktigt ärlig. Vill du känna dig mer frisk tar du citroncurd i stället. Friskt vågat, hälften vunnet! Klart jag vill ta chansen att vinna presentkort på rabattkod hos Groupon!
En härlig fortsättning på midsommarhelgen önskas ni alla!

5 äggvitor - nästan precis 1½ dl
1 3/4 dl ljust rårörsocker
2 msk kakao - gärna av råkvalitet
1 msk maizena
1 krm salt
½ msk vit balsamvinäger

2 liter jordgubbar - 2 askar
2 dl vispgrädde
1 dl smetana, ½ burk
ca 1 - 1½ dl ananascurd eller citroncurd.

Vispa äggvitorna hår, hårt, hårt. Blanda socker, maizena, kakao och salt, och blanda i lite i taget medan du fortsätter att vispa. Vispa, vispa, vispa! När du tycker att "nä, nu måste det vara klart", så vispar du lite till.
Vänd försiktigt ned vinägern.
Rita upp en rundel på ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Vänd på papperet - så du inte får blyerts eller bläck på marängen - och smörj rundeln lätt. Lägg på marängsmeten och forma till en rund botten med raka kanter.
Grädda i 150 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Kakan flyter ut, pöser upp, och sjunker sedan och krackelerar. Det är helt i sin ordning.
Stäng av ugnen, men låt marängen vara kvar tills ugnen kallnat helt. Den kan gärna stå över natten.
Lägg marängen på ett stort fat.
Skiva hälften av jordgubbarna och lägg på.
Vispa grädden, och vänd försiktigt ned smetana och ca ½ dl av curden. Bred curdgrädden över jordgubbarna.
Garnera med resten av gubbarna, hela eller skivade vilket du föredrar, och gärna kvistar av citronmeliss, smultronblad eller något annat grönt.
Ringla över resten av curden.












fredag 22 juni 2012

Midsommar i mitt eget paradis

När man varit hemifrån några dagar så ser man plötsligt saker och ting i ett nytt ljus. Så är det i alla fall för mig. När jag lufsar omkring här hemma och stökar och bökar, och det är fullt upp med alla vardagssysslor, så blir jag nog lätt lite hemmablind och ser inte allt vackert som jag faktiskt har alldeles omkring mig. Så var det nu senast när jag kom hem från Italien. Jag blev ju alldeles betagen i den prunkande trädgården kring det gamla huset i Fontanafredda, och tyckte att jag aldrig hade sett något så vackert! Visst är det fantastiskt att få uppleva andra miljöer och andra sorters paradis, men när jag kom hem och möttes av utslagna pioner, orangeröd vallmo, vita rosor, blekrosa nyponblom och - inte minst - Raffe och Murre, så insåg jag att jag ju faktiskt har paradiset alldeles på knuten!!

Här får du några glimtar från mitt eget Edens lustgård, där jag idag firar årets längsta dag tillsammans med familjen -  maken, döttrar, mågar och lilla I. Lilltjejen i familjen där ungdomarna egentligen skulle ha midsommarfestat har drabbats av vattkoppor, så det blev hastigt och lustigt ändrade planer. Eftersom lilla I bara är sju månader tyckte hennes föräldrar  - och sjukvårdsupplysningen - att de skulle hålla sig därifrån. Ledsamt för lilla E förstås, men vi hoppas att hon snart piggar på sig. Och inget ont som inte har något gott med sig! Nu slipper maken och jag sitta ensamma och uggla i den ljusa midsommarnatten!

En alldeles underbar Midsommarhelg önskar jag er allihop!!



















Du glömmer väl inte att anmäla dig till utlottningen! När du minst anar det så står fru Fortuna på din sida!

torsdag 21 juni 2012

Farmor Siris inlagda sill

Tänk att det är Midsommar i morgon!! Jag har inte hängt med riktigt, har haft fullt upp sedan jag kom hem från Italien, och har inte hunnit förbereda så mycket än. Men idag ska här tillverkas marängtårta och matjessillstårta så det står härliga till! Om väderprognoserna är tillförlitliga så kanske det kommer att kunna grillas i morgon i vårt lilla hörn av världen. Vi får se!

Jag har alltså inte hunnit göra så många blogginlägg som passar just till midsommar, men här kommer i alla fall ett säkert kort. Farmor Siris inlagda sill, som det alltid bjöds på till midsommar och andra begivenheter som jul och påsk. Ett gammalt klassiskt recept på inlagd sill helt enkelt, utan några moderna och skruvade smaksättningar.

Det här är hennes originalrecept - helt med hennes egna ord - och hon använde sillfiléer som behövde urvattnas. Det gör inte jag. Köp färdig 5-minuterssill i stället så går det geschwind att få ihop sillen. Det står också att den bör mogna ett dygn. Det är inte helt nödvändigt, om du gör den i kväll kan du äta den till midsommarlunchen.

Farmor Siris inlagda festlax kan också varmt rekommenderas på midsommarbordet. Den är en höjdare! Till efterrätt måste det ju bli jordgubbar. Varför inte i sällskap med den här ljuvliga kladdkakan.

Ha det bra, och jobba inte ihjäl dig! Det finns god inlagd sill att köpa också!

8-10 sillfiléer                                           
1 rödlök
1 skivad morot 
                                                        
 Lag:
1 dl ättikssprit
2 dl vatten
3 dl strösocker - jag byter gärna mot ljust rårörssocker
2 lagerblad                                                     
7 kryddpepparkorn                                           
7 vitpepparkorn

Koka upp en lag av ättika ,vatten, socker, lagerblad o pepparkorn. Låt den kallna
Sillfiléerna kanske bör vattläggas 6-8 tim. Skär eller klipp fileerna i 2 cm breda bitar.
Skala o skiva löken. Varva sillen i en kruka med lök o morot. Slå över lagen.
Låt gärna stå ett dygn, håller 2-3 veckor om den förvaras i kyl.



onsdag 20 juni 2012

Krämig polenta - gott till det mesta



Inspirerad av Italien och maten där, snodde jag ihop en krämig polenta, nästan det första jag gjorde när vi landade på svensk mark på lördagskvällen. Vi var vrålhungriga efter en lång dag på resande fot, och det gick faktiskt fortare än att koka potatis eller ris. Vi åt polentan till kycklingfilé, men den är nog god till allt möjligt. Vegetarianer kan förslagsvis äta quornfilé till. Önskar du polentan helt mjölkfri använder du någon alternativ gräddsort, hoppar över osten, och kryddar med enbart örtkryddor och ev lite extra salt.

Så här gör du. Och använd för allt i världen inte majsmjöl, utan riktiga polentagryn!

7 dl vatten
2 tsk Renée Voltaires lantbuljongpulver
1 1/4 dl polentagryn
1 dl grädde
1 msk Pestokrydda från The Spice Tree - alternativt lite riven parmesan, vitlökssalt och örtkryddor

Koka upp vatten tillsammans med buljongpulver.
Vispa ned polentagrynen och låt småkoka ca 6 minuter. Vispa/rör några gånger under tiden.
Rör ned grädden och kryddan - alternativt osten och örtkryddorna - och koka ytterligare en minut.
Vispa polentan krämig och luftig, och servera omgående. Den stelnar snabbt.

Oftast häller man upp polentan i en form, låter den stelna, och serverar den sedan frasigt stekt i bitar. Om det blir polenta kvar kan du göra på samma sätt. Bred ut i en liten form, låt stelna i kylskåpet, och stek den sedan gyllenbrun i olivolja.





tisdag 19 juni 2012

Lite semesterglimtar från en underbar vecka i Italien

Som jag berättade igår tillbringade jag förra veckan i Italien, närmare bestämt i Fontanafredda, en mindre by mellan Venedig och Verona. Vi hyrde ett hus tillsammans med våra Lulevänner, som vi semesterdelat ljuvt och lett med en vecka varje sommar sedan tjugo år tillbaka. I början for vi runt i Sverige och Danmark som ett annat cirkussällskap med våra sex barn och oanade mängder packning och gosedjur. Ibland bodde vi på de mest märkliga ställen! Vi packade matsäckskorgar och lagade middag själva, och vände på kronorna för att semesterkassan skulle räcka veckan ut! På senare år när barnen blivit vuxna och flyttat ut, och det bara är vi "gamlingar" kvar, har vi utökat reviret och tillåtit oss större utsvävningar. Vi har tagit oss utrikes, blivit bekväma, och äter oftast våra måltider ute.

Den här gången hyrde vi ett fantastiskt gammal hus mitt bland vinfälten i Veneto, med en helt ljuvlig tillhörande trädgård! En riktig Edens lustgård med plommonträd, hasselbuskar, mandelträd, körsbär, fikon, citrusfrukter, aprikoser, päron- och äppelträd samt blommande rosor, hortensior, pelargoner, stockrosor och jasmin i mängder. Vi hade sagolikt väder hela veckan -  trots dystra väderleksprognoser och onda aningar -  så nu vi har laddat med en rejäl och behövlig soldos!

Vi åkte runt på slingriga, smala vägar, och besökte andra små byar, tog oss förstås till Verona med sin berömda arena och Julias balkong, och trängdes med ungefär halva jordens befolkning i Venedig! Vi gjorde en tripp till Gardasjön, och konsumerade oförsvarliga mängder espresso och italiensk glass.

Frukosten med yoghurt, bröd, skinka, ost och frukt dukade vi upp i den lummiga trädgården till ljudet av fågelkvitter och humlesurr, och flera gånger åt vi på den mysiga "kvarterstrattorian" i byn, där vi blev omhuldade både av den trevliga ägarinnan och hennes fem hundar. Hon tjoade solidariskt när vi nästan satte Limoncellon i halsen av spänning medan vi hejade på Zlatan och de andra landslagsgossarna på fredagskvällen, och deppade tillsammans med oss över förlusten.

Kort sagt en väldigt lyckad vecka på alla sätt och vis! Här får ni några bildglimtar från huset och trädgården. Fler bilder från våra utflykter och matintag kommer så småningom.