måndag 1 augusti 2016

Glutenfritt "sötebröd" av bovete med russin och mandel



Det här är en lite enklare och rustikare variant av fikabröd, något mittemellan sockerkaka och vanligt "bullbröd". Bakas enkelt i en liten ugnsform och skärs i rutor. Ringla gärna lite florsockerglasyr över den färdiga kakan. Vill du ha lite extra smak kan du ta i lite kanel i florsockerglasyren, då blir det nästan som kanelbullar.

2 dl laktosfri mjölk, 3%
50 g färsk jäst

2 stora ägg
1 dl ljust rårörssocker
1 tsk vaniljsocker

4 dl ljust bovetemjöl
1 msk husk
2 krm salt

russin, mandelspån

Ljumma mjölken knappt fingervarm och lös jästen i mjölken.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker lite fluffigt, men inte lika pösigt som till sockerkaka.
Blanda ihop med jästmjölken.
Blanda mjöl, husk och salt och tillsätt lite i taget medan matberedaren kör på lågt varvtal.
Arbeta degen slät ca 5 minuter och häll sedan över den i den smorda formen (min är 25 x 33 cm). Observera att degen är mycket lös och kladdig. Jämna till ytan så gott det går och strö över mandelspån och russin.
Täck över med bakduk och låt jäsa en timme i rumstemperatur.
Grädda i 175 grader lite knappt 20 minuter.
Låt svalna under bakduk och skär sedan i rutor. Går jättebra att frysa utan glasyr.

Jag invigde min nya keramiska form, och jag tror gräddningen gick lite snabbare än i en "vanlig" ugnsplåt. Pröva dig fram med värmen och tiden och håll koll helt enkelt så det inte blir övergräddat och torrt.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar