fredag 19 augusti 2016

Glutenfri och mjölkfri mjuk kaka med potatis, tigernöt, bär och vit choklad - även nöt- och mandelfri



Har du någon gång hört talas om chufa? Nja, kanske inte? Tigernöt eller jordmandel då? Det kanske låter mer bekant? Det är samma sak, vad det än kallas, och trots sitt namn är det varken en nöt eller en mandel utan en utväxt på en rot. Chufan är mild och sötaktig i smaken, som påminner lite om mandel, och den är full med nyttiga vitaminer och mineraler. Det är ovanligt att reagera allerigkst mot chufa, och den är därför ett alldeles utmärkt alternativ för alla som är allergiska mot nötter eller mandel. Jag är själv allergisk mot nötter, men klarar mandel, och jag har inga som helst problem med chufan.

Chufa/tigernöt går att köpa på nätet och i välsorterade butiker - framförallt hälsokostbutiker. Den finns bland annat i Superfruitserien, och jag köpte min på Life. Det finns även färdigmalt tigernötsmjöl att köpa på nätet och i vissa affärer. Läs lite mer här.

Här har jag gjort en härlig långpannekaka med havtorn och blåbär och med en hint av kardemumma. Dessutom strösslade jag över hackad vit choklad. Välj vanlig eller mjölkfri allt efter behov och tycke.

100 g chufa/tigernöt
80 g kallpressad kokosolja - kan bytas mot smält, avsvalnat smör
200 g kylskåpskall, kokt potatis
3 stora ägg - sammanlagd vikt 175 g
100 g ljust rörsocker - ca 1 1/4 dl
2 msk kokosnötsmjöl - eller annat glutenfritt mjöl om du inte tål kokosnöt
2 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk nystött kardemumma
50 g valfri vit choklad - vanlig, laktosfri eller mjölkfri
200 g valfria bär - jag tog ungefär hälften havtorn och hälften blåbär

Börja med att lägg chufan/tigernötterna i blöt i kallt vatten några timmar.
Låt rinna av väl och mixa dem fint eller mal i mandelkvarn till ett lite grövre "mjöl".
Skala och finriv potatisen.
Smält kokosoljan antingen i vattenbad eller på låg värme och låt svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt, pösigt och fluffigt.
Rör ned potatis och olja.
Blanda chufamjölet med kokosnötsmjöl, bakpulver och kardemumma och rör även ned det i smeten.
Blanda om väl och häll smeten i en litemindre bakpapprad ugnsform.
Strö över bär och hackad choklad, och grädda i 175 grader ungefär 25 - 30 minuter.
Servera med en klick lättvispad valfri grädde, mjukrörd vaniljglass eller hemgjord vaniljsås.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar