fredag 29 april 2016

Glutenfri rabarberkaka - och Glutenfri Matglädje till specialpris



Snart tittar de första rabarberknopparna upp ur jorden, och sen står det inte på förrän det går att skörda den allra första späda rabarbern. Då tycker jag absolut du ska göra min supergoda rabarberkaka, som finns i det senaste numret av Glutenfri Matglädje. Du kanske rentav har rabarber kvar i frysen? Då tycker jag du ska göra den redan nu till helgen och fira att våren äntligen är i antågande.

Och vet du vad!? Just nu är det specialpris på årets första nummer av Glutenfri Matglädje, och du har chansen att ladda ned hela det fullspäckade numret till specialpriset 19 kronor. Japp, det är alldeles sant! Bara 19 kronor för massor med trevlig läsning, spännande recept, glutenfrinyheter och annat smått och gott. Här hittar du erbjudandet. Ladda ned numret. NU!!!

För dig som inte har syn som en hök kommer här receptet på min rabarberkaka med mandel och kokos även i lite mer läsbar tappning. Kakan förvandlas lätt till laktosfri genom att använda laktosfritt smör och mjölkfri vit choklad och blir även helt mjölkfri om du byter till mjölkfritt margarin.

375 - 400 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
1½ dl ljust rårössocker
1 dl (50 g) mandelmjöl
3/4 dl (45 g) kokosmjöl
1½ tsk bakpulver
ca 80 - 100 g vit choklad
ca 25 g kokoschips
ca 25 g mandelspån
ca 60 g kylskåpskallt smör

Till servering: lättvispad grädde, glass eller vaniljsås

Värm ugnen till 200 grader.
Smörj en form med måtten 20 x 30 cm.
Ansa rabarbern osh skiva i mindre bitar. Blanda rabarbern i en skål tillsammans med potatismjöl och vaniljsocker och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver väl och vänd ner det i ägg- och sockersmeten och häll smeten i den smorda formen.
Hacka den vita chokladen och strö den över kakan tillsammans med kokoschipsen och mandelspånen.
Hyvla smöret tunt med osthyvel och lägg det över kakan.
Baka kakan i mitten av ugnen ca 20 - 25 minuter, känn med provsticka så att kakan har satt sig i mitten.
Servera gärna kakan ljummen tillsammans med lättvispad grädde, glass eller vaniljsås.

Ha en fin fredag och en härlig Valborgshelg allihop!









2 kommentarer:

  1. Så härligt med ett av dina recept i tidningen! Ser musig ut och raberber är ju toppen! Kram Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lite kul att få vara med och bidra i tidningen! Än har inte rabarbern vuxit upp riktigt, men snart så! Ha det gott Åsa! Kram

      Radera