lördag 23 april 2016

Lättkokt färsk sparris med syrligt skummig citronsås och räkorNu börjar det snart, snart, snart bli säsong för den svenska sparrisen. Då gäller det att passa på för säsongen är kort. Från början på maj och ungefär fram till midsommar brukar den vara.

I helgen lyxade maken och jag till på den här ljuvliga sparrisrätten. Jag hittade nämligen späd och fin ekologisk sparris (dock inte svensk) i affären, och den kunde jag bara inte motstå. Tillsammans med en syrlig och skummig citronsås och räkor blev det fest!

Såsen är jättegod även till andra lättkokta grönsaker. Varför inte till skinklindad späd purjolök? Kanske med lite riven parmesan på toppen och hastigt gratinerad i ugnen.

Självklart kan du använda någon annan favoritkryddblandning om du inte har just precis min rekommenderade blandning hemma. Tänker mig att en mild curryblandning också funkar liksom andra örtiga kryddblandningar.

Som lättare lunch- eller kvällsrätt räcker det här till två personer. Som förrätt till minst fyra.

1 knippe färsk grön sparris, 250 g
ca 200 g skalade räkor

2 äggulor från stora ekoägg
skalriv från en ekocitron
2 msk pressad citronsaft från samma citron
1 tsk kryddblandning Italiensk gourmetkrydda
½ dl grädde
några korn salt

Skär bort den nedersta hårda delen på sparrisen. Hur mycket du behöver ta bort beror alldeles på hur färsk och späd den är.
Förväll sparrisen hastigt i saltat kokande vatten, bara någon eller några minuter. Lägg genast över i iskallt vatten och låt sedan rinna av väl.
Om du använder räkor med skal så skala dem.
Vispa ihop äggulor, citronsaft, skalriv och krydda i en mindre rostfri bunke och ställ över kokande vatten. Vispa kraftigt och oavbrutet tills det tjocknar och ta då genast från värmen.
Låt svalna lite och häll i grädden. Vispa med elvisp till en fluffig sås. Smaka av och tillsätt några korn salt eller mer krydda vid behov.
Lägg upp sparrisen på tallrikar, häll såsen över och toppa med räkorna.
Servera eventuellt rostat eller smörstekt bröd till.
Smaklig spis och ha en fin lördag och en härlig helg allihop!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar