måndag 11 april 2016

Glutenfritt fröknäcke - med havregryn, boveteflingor, hirsflingor, sesamfrön, linfrön och chiafrönJag tror bestämt att jag börjar upprepa mig, men vad ska jag göra? Det här är det bästa glutenfria fröknäcket jag har kreerat. Haha, det har jag visst sagt tidigare också, men nu ÄR det faktiskt så i alla fall. Pröva så får ni se själva!

I det här knäcket samsas både havregryn, bovete, hirs, sesam, linfrön och chia och det är med andra ord alldeles knökafullt av en massa olika nyttigheter. En burk med sånt här knäcke på lut, och du är aldrig rådlös om det dyker upp oväntade gäster. En skiva ost och kanske en marmeladklick och dagen är räddad!

Det är mycket gryn och flingor i degen, men både linfröna, chiafröna och husken gör att degen håller ihop bra ändå. Till två plåtar behöver du:

1 dl glutenfria havregryn
1 dl boveteflingor
1 dl hirsflingor
1 dl oskalade sesamfrön
½ dl chiafrön
½ dl ljusa linfrön
1 msk husk
1 tsk salt
3½ dl hett, nästintill kokande vatten
1/4 dl kallpressad olivolja
eventuellt lite flingsalt och någon örtkrydda som oregano, timjan eller basilika

Blanda alla torra ingredienser i en rymlig skål.
Koka upp vatten tillsammans med olivolja och slå över under flitig omrörning så att allt blandas ordentligt. Låt degen stå och svälla  - övertäckt så den inte torkar - medan den svalnar till rumstemperatur, ca en halvtimme.
Dela degen i två delar och tryck/kavla ut varje del på ett bakplåtspapper till en rektangel på ca 26 x 32 cm. Jag tog först lite olja på handen och plattade ut så mycket jag kunde, och fortsatte sedan med kavel.
Skåra rutor lite lätt med en kniv eller degsporre.
Grädda båda plåtarna samtidigt i varmluftsugn 125 grader med ugnsluckan lite på glänt, sammanlagt en timme. Byt plats på plåtarna i halvtid. Låt knäcket stå kvar medan ugnen kallnar helt.
Om du inte har varmluftsugn gräddar du en plåt i taget på 150 grader.

En riktig hälsokick och supermellis blev det här. Ett fröknäcke med mandelsmör och granskott (jag har fortfarande kvar från vår livslustiga julgran som tog det här med skottår på allvar) och ett med avocado mosad med kokosolja och toppad med blåbär.


2 kommentarer:

 1. Så fort det slår skott på granarna i skogen så ska det plockas och läggas på mackorna, gissa om vi är sugna på att testa! Tänker på dej varje gång vi går där ute:)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, då hoppas jag det blir många skogspromenader så ni tänker på mig riktigt mycket!!! Nu har mina granskott tagit slut, så jag ska också ut i skogen och förse mig med nya. Kram!

   Radera