fredag 21 augusti 2015

Lättgjord tomatsoppa på färska tomater - lika god varm som kall



Den här goda tomatsoppan är busenkel att göra, men otroligt god. Passa på medan det finns fina och smakrika svenska tomater! På vintern gör man klokare i att koka tomatsoppa på burktomater av god kvalitet, till exempel den här. Min sommartomatsoppa smakar finfint riktigt kall en sån här riktigt varm sommardag som vi haft den sista tiden, men är lika god rykande varm när höstvindarna börjar sno som vettvillingar runt husknuten. Ät den i tallrik eller smutta på den i glas som en liten aperitif före middan. Passar också bra på buffébordet.

Soppan fick precis plats i min dundermixer som jag hade den stora lyckan att vinna häromsistens, men om du inte har en lika rymlig mixer får du mixa i omgångar.

900 - 950 g färska mogna tomater
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
8 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong - Kung Markatta
½ dl osötad tomatpuré
1 msk Italiensk Gourmetkrydda - eller annan kryddblandning som du gillar
2 tsk flytande honung
2 tsk vit balsamcrème
eventuellt lite flingsalt med ramslök eller vitlökssalt

Skålla, flå och grovhacka tomaterna.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp olja och fräs lök och vitlök glansig.
Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, tomatpuré och krydda och småkoka under lock 8 - 10 minuter.
Tillsätt honung och balsamcrème och låt soppan svalna lite innan du mixar den slät.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller krydda tills du är nöjd med smaken.

Om du serverar soppan i tallrik smakar det gott med en klick smetana eller crème fraiche med lite mosad fetaost eller getost i.

Ha en fin fredag och en härlig helg allihop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar