måndag 2 mars 2015

Vegetariska glutenfria canneloni - fyllda med grönkål och getost/fetaost



Den här rätten go´vänner är inte riktigt till för den som har bråttom. Jag erkänner utan förbehåll att det är lite pickligt och kladdigt att få till det, men man får lön för mödan.

Den glutenfria cannelonin är gjord av majs och kommer från Senza Glutine, och den fyllde jag med en röra av grönkål och fetaost, innan en smakrik tomatröra och lite mer fetaost och grädde fick kröna skapelsen. Gott, gott, gott! Riktigt gott!

Ett litet tips. Tomatsåsen har jag gjort flera gånger, både med honung och granatäppelsirap. Några gånger har jag kokat ner den utan lock så att den blir tjockare, och har sedan haft den både i varmt och kallt skick som tillbehör till olika maträtter.

1 paket glutenfria canneloni

100 g repad, sköljd och finstrimlad grönkål
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
Italiensk salladskrydda - kanske ½ tsk
75 g getost eller fetaost - ½ paket
olivolja

500 g körsbärstomater - gärna ekologiska som faktiskt smakar tomat även den här tiden
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk plommonvinäger eller annan fruktig balsamvinäger
1 msk granatäppelsirap eller flytande honung
2 msk osötad tomatpuré
ramslökssalt - från Zmaka

75 g fetaost eller getost - ½ paket
1 - 1½ dl grädde

Värm olivolja i en panna och fräs grönkålen tillsammans med vitlöken under omrörning några minuter. Tillsätt grädde och krydda och låt puttra mjukt på svag värme under lock ca 10 minuter.
Smula över fetaosten, som får smälta ned i grönkålen, och ställ åt sidan så länge.

Dela tomaterna, skala och flisa vitlöken. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och koka upp. Lått småkoka under lock en kvart. Det ska bli rejält såsigt så att pastarören kan mjukna.

Olja en form. Fyll/peta i grönkålsröran i canellonin med en liten sked eller potatissticka. Lite pilligt onekligen. Lägg de fyllda rören i rader och häll över tomatsåsen. Smula över resterande fetaost, häll över grädden, och sätt in i ugnen på knappt 200 grader. Ca 40 minuter tog det för cannelonin att bli klar. Observera att pastarören behöver vara täckta av vätska för att kunna mjukna ordentligt. Efter halva gräddningstiden petade jag ned dem lite så att vätskan kom år ordentligt.

Ha nu en mysig Köttfri måndag allihop, och lova mig att ni gör den här rätten, för den är verkligen värd allt pyssel!















2 kommentarer:

  1. Nja du Kjersti.. Det får bli en pastagratäng med de underbara ingredienserna i stället det där "picklet" orkar jag nog inte med! Sen vet jag redan hur det skulle bli.. Rören skulle vara stenhårda. Men tack för bra matidé idag när idéerna tröt! Kram Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Anne! Nej, det är ju inte alltid man är upplagd för "pickel", men det är klart det går precis lika bra att göra en vanlig pastagratäng med samma ingredienser. Kul om jag kunde inspirera dig i alla fall! Ha det gott, och kram i retur från mig!

      Radera