måndag 30 mars 2015

Supernyttig superbroccolisoppaBroccolisoppa har jag förvisso bjudit er på tidigare, men nu blir det ytterligare en variant. Vi äter broccolisoppa minst en gång i veckan, och jag kan ju inte ge er recept på det varje vecka, men nu tänkte jag i alla fall bjuda till med ett lite annorlunda recept än tidigare.

Den här gången bjuder jag på en extra näringsrik och supernyttig broccolisoppevariant med den nya och omtalade superbroccolin. Nu törs jag inte gå i god för att den är så otroligt mycket bättre än den vanliga broccolin, men det sägs ju så. Superbroccolin innehåller mer av ämnet glucoraphanin som lär vara rena dundret för hälsan och kunna motverka både cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Men, men den har också blivit starkt ifrågasatt, så det är väl som alltid bäst att försöka hålla huvudet kallt och inte överäta. Själv köper jag oftast alldeles vanlig ekobroccoli och superbroccolin någon gång däremellan.

Så här gör du soppan:

500 g superbroccoli
4 stora vitlöksklyftor
1 liter vatten
3 msk lantbuljongbulver - Biofood eller Renée Voltaire
1 msk pestokrydda med ramslök (bild här)
1 burk smetana

Dela broccolin i buketter och bitar. Ta med stammen, som är full av nyttigheter. Skölj och lägg i en rymlig kastrull tillsammans med skalad vitlök, vatten, buljongpulver, och pestokrydda.
Koka upp och låt koka tills broccolin är mjuk och tillräckligt mixervänlig, ca 7 - 8 minuter.
Lägg i smetanan och mixa soppan slät. Ta gärna en extra klick smetana i soppan och garnera med något grönt.

Som tillbehör åt vi av nybakade morotsfrallor. En mysig Köttfri måndag önskas ni alla!

Idag inleds ju påskveckan. Men vet ni vad, jag har inte haft så mycket tid att tänka på varken påsk eller påskmat än, och jag har definitivt inte lyckats kreera några nya påskskapelser att bjuda er på. Det är ju några dagar kvar, och jag tänker förlita mig på mina gamla beprövade påskfavoriter. Det tycker jag att ni också ska göra. Om jag lyckas hitta på något nytt så får ni väl ta del av det vid senare tillfälle. Glad påskvecka på er allihop! Låt den göra skäl för ett av sina andra namn - Stilla veckan - och stressa inte ihjäl er. Det blir påsk i alla fall!

4 kommentarer:

 1. Oj, broccolisoppa en gång i veckan, det var inte dåligt! :) Vi äter soppa en gång i veckan iaf men inte så ofta just med broccoli, fast jag tycker det är väldigt gott.

  Jag älskar påsken! Just därför att jag tycker att den är väldigt stillsam, det är ingen stress som det är runt jul utan mest bara några dagar extra med ledigt och under de dagarna behöver man inte göra så mycket annat än att äta godis och ta det lugnt. Och så älskar jag ju allt färgglatt, prickigt, gulligt påskpynt också. Men det verkar jag vara ganska ensam om ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att påsken är betydligt mer avslappnad än julen. Skönt! Även om jag faktiskt nuförtiden skruvat ner julhysterin betydligt mot tidigare. Dessutom börjar det ju kännas lite våraktigt när det blir dags för påsk (även om det snögloppar just nu i skrivande stund). Jag tror inte alls du är ensam om att älska det färgglada, prickiga och gulliga Pernilla, det är ju just det som påminner om att det faktiskt kommer ljusare och lättare tider! Önskar dig en riktigt härlig påskhelg!!

   Radera
 2. Har inte provat denna superbroccoli än. Jag har sett den som färsk men vet du Kjersti om den finns i frysdisken? Jag har börjat äta mycket mer kål överhuvudtaget. Broccolisoppa får det bli till lunch i morgon! Jag älskar stilla veckan. Församlingen här i byn har gudstjänster och andakter precis varenda dag från palmsöndag - långfredag och sen påskdagen och annandagen också. Som kristen är det underbart att kunna följa hela påskens skeende. //Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med stilla veckan och påminnelsen om att försöka varva ned och ta det lite lugnare. Det skulle egentligen behövas många stilla veckor i denna vår uppstressade tid när allt ska gå på högvarv och vara så effektivt att man riskerar att tappa bort sig själv som människa. Dessvärre så kanske inte så många tänker på eller ens vet om att det är stilla veckan nu. Det pratas det inte så mycket om - annat än i kyrkan förstås.
   Jag har faktiskt inte sett fryst superbroccoli, men det kanske kommer. Jag brukar köpa den färska, men som sagt inte genomgående utan bara någon gång ibland. Den är ju ganska mycket dyrare också. Önskar dig en riktigt fin och välsignad påskhelg!

   Radera