söndag 8 mars 2015

Glutenfri äppelkaka med hirsmannagrynIdag är det både Internationella kvinnodagen och Vasaloppssöndag. Utan att fördjupa mig i detaljer kan jag tala om att jag tjuvstartade med blåbärssoppa redan igår! Nej, inte på grund av några prestationer i skidspåret, långt därifrån. Det är snarare en kraftansträngning bara att ta sig upp ur sängen idag. Men det ska ju inte ni behöva lida för, så här kommer lite sent omsider dagens planerade inlägg!

Idag tänkte jag alltså bjuda er på en glutenfri äppelkaka av det "mufsigare" slaget. Den är god både till kaffe och te, och passar både till fika och som en lite stadigare efterrätt efter en lättare sopp- eller salladsmåltid. Vaniljsås till är mums, men även vispad grädde av valfri sort. Kakan är både glutenfri och blir också helt mjölkfri om man väljer en alternativ gräddsort..

3 stora ägg
1 dl ljust rårörssocker
1/4 dl ljus agavesirap eller flytande ljus honung
½ dl valfri grädde
1 dl glutenfria hirsmannagryn (bild hittar du här)
1 dl rårismjöl
2 tsk husk
1 tsk bakpulver

2 - 3 fasta, aromatiska äpplen
1 tsk kanel
½ tsk vaniljsocker
½ tsk nystött kardemumma

Vispa äggen pösfluffiga med socker och sirap/honung.
Rör ned grädde.
Blanda ihop hirsmannagryn, rårismjöl, husk och bakpulver och rör försiktigt ned i smeten.
Blanda om väl och låt svälla 5 minuter. Skala, kärna ur och klyfta äpplena under tiden.
Blanda kanel, vaniljsocker och kardemumma och blanda om med äppelklyftorna. Eventuellt kan du lägga äppelklyftorna i en plastpåse och skaka runt med kanelblandningen så det kommer åt överallt runtomkring.
Rör om igen i smeten och häll den i en väl smord form med löstagbar botten.
Fördela äppelklyftorna jämnt över kakan.
Grädda kakan längst ned i ugnen på 175 grader ca 35 minuter.
Känn med provsticka att kakan är klar. Grädda annars lite till.

Idag är det alltså den internationella kvinnodagen, en dag som dessvärre behövs mer än någonsin. Tänk så många fantastiska kvinnor det finns! Starka, modiga, osjälviska kvinnor. Kvinnor som kämpar för att flickor ska kunna få gå i skola och få utbildning. Kvinnor som arbetar för att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter. Kvinnor som sprider kunskap om och kämpar för att flickor ska slippa få sina liv förstörda genom stympade underliv. Kvinnor som brinner för att alla människor själva ska ha rätten att forma och leva sina liv efter egna behov, önskningar och förutsättningar.

Vill du göra en insats för någon av alla dessa dina medsystrar här på jorden? Ett sätt är att ge ett bidrag just för att stoppa könsstympning av kvinnor. Ett annat kan vara att ge ett bidrag till en trygg förlossning. Ytterligare ett sätt är att stödja Diakonias verksamhet för kvinnor i Guatemala.

Mycket av allt det här är självklarheter i vårt land, men det finns fortfarande orättvisor även här, exempelvis när det gäller kvinnors hälsa. Där arbetar 1,6-miljonersklubben  bland annat för att forskningen kring kvinnors hälsa ska bli mer anpassad just för kvinnor och inte bara för män, som fortfarande är norm på många områden. Klubben ordnar för övrigt olika aktiviteter på många håll i landet just idag, så håll utkik där du bor.

Nu önskar jag er alla - både medsystrar och bröder - en fortsatt fin och välsignad söndag. Här skiner solen och snödropparna knoppas i rabatten, så det finns hopp om vår!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar