måndag 16 mars 2015

Potatisbullar med sallad på morötter, apelsin och gojibär



Idag blir det alldeles vanlig, rejäl vardagsmat. Men även den kan man ju nyttighetsförstärka och piffa upp med lite extra gott tillbehör. Idag får det alltså bli potatisbullar som jag har förstärkt med chiamjöl, parmesan och en god kryddblandning. Dessutom en vitaminkryllande sallad på morötter apelsin och superbäret goji, som har ett ORAC-värde som slår det mesta. Här hittar du förresten fler värden på bär och grönsaker om du är intresserad.

Smaklig spis och ha en finfin Köttfri måndag!

750 - 800 g kokt, kall potatis
3 stora ekologiska ägg
2 vitlöksklyftor
2 msk ljust chiamjöl
30 g färskriven parmesan
1 msk Kryddmästarens blandning från Krusmyntagården
rapsolja till stekning

3 stora morötter
3 apelsiner - saft av den ena (ca 3/4 dl) + skinnfria klyftor av de två andra
35 g torkade gojibär - ca 1 dl
1 tsk flytande honung
1 tsk vit balsamvinäger

Grovriv potatisen i en bunke, och rör i pressad vitlök, ägg, chiamjöl, parmesan och krydda.
Rör om och låt stå och svälla 5 minuter. Forma bullar av smeten.
Hetta upp rikligt med olja i en panna och stek bullarna gyllenbruna på båda sidor.

Lägg gojibären i blöt i pressad apelsin så att de mjuknar och sväller. Rör i honung och balsamvinäger.
Riv morötterna, skär ut hinnfria klyftor av apelsinerna, och blanda ihop alltsammans med gojibären. Krama också ur saften ur det som är kvar av apelsinerna sedan du skurit ut klyftorna.
Blanda om allt och servera till potatisbullarna. Min chaikryddade lingonsylt passade också bra till.







2 kommentarer:

  1. Vilken härlig sallad! Och potatisbullar är ju så gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med potatisbullar. Man kan ju dessutom variera dem hur mycket som helst med olika kryddningar. Salladen var väldigt fräsch och god. Den kommer jag reprisera snart igen. Ha det gott!

      Radera