torsdag 12 mars 2015

Italiensk kycklingsoppa med inspiration från Perfekta Prinsessan Pernilla



Känner ni Perfekta Prinsessan Pernilla? Inte? Tja, det gör väl inte jag heller egentligen, men jag brukar kika in på hennes blogg med jämna och lite mer ojämna mellanrum. Hon bloggar inte alltid så frekvent, men när hon gör det så gör hon det med en alldeles egen twist, och man har ofta ett litet leende med sig därifrån.

Häromsistens bjöd Pernilla på en toscansk kycklingsoppa som såg väldigt frestande ut, och som jag verkligen ville göra. Men, men, matbloggare är ett klåfingrigt släkte, som sällan klarar av att kopiera ett annat recept rakt av. Jag är inget undantag. Min soppa blev lite annorlunda, men med tydlig inspiration från Pernilla. Här hittar ni hennes originalrecept. Tusen tack Pernilla för inspirationen! Och ja, man blir absolut glitterögd, både av att läsa Pernillas blogg och av den här soppan!

2 stora färska kycklingfiléer, ca 400 g - svensk kyckling förstås
1 röd paprika. 125 g
1 medelstor zucchini, ca 300 g
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk mild curry
1 burk plommontomater, 400 g
1 burk vatten
½ dl osötad tomatpuré
1 msk mild ajvar relish
2 dl valfri grädde
2 kycklingbuljongtärningar - Kung Markatta
1 tetra kokta stora vita bönor, 380 g
basilika, timjan efter smak
eventuellt lite salt och svartpeppar från kvarn.
olivolja

Strimla kycklingen och bryn den i olivolja i en separat panna/gryta.
Kärna ur och strimla paprikan, klyv och strimla zucchinin, skala och flisa vitlöken.
Hetta upp olivolja i en gryta/panna och fräs curryn under omrörning.
Tillsätt paprika, zucchini och vitlök, och fräs runt några minuter under omrörning.
Tillsätt nu den brynta kycklingen och fräs runt alltsammans ytterligare en kort stund.
Tillsätt tomater, och skölj ur burken med vatten. Tillsätt också tomatpuré, ajvar, grädde, smulad buljongtärning och örtkryddor. Låt alltsammans småkoka under lock ungefär 10 minuter eller tills grönsakerna känns så mjuka som du vill ha dem.
Spola av bönorna i kallt vatten och tillsätt dem. Smaka av soppan med eventuellt lite mer salt och peppar. Låt allt bara bli genomvarmt och servera soppan i djupa skålar.
Eventuellt bröd till för den som önskar det, eller varför inte grissini.
Buon apettito!















6 kommentarer:

  1. Eftersom du är en sån varm förespråkare av antiinflammatorisk mat måste jag berätta vad som hände mig i lördags! Jag har varit döv på vänster öra sen åtta år tillbaka. En svullnad i innerörat som sjukvården har gått bet på. Inget har hjälpt. Så började jag ändra kosten igen (äter redan naturligt glutenfritt) och inte ens särskilt radikalt, använder fortfarande lite vanligt socker tex. Efter en vecka så sa det bara "plopp" och jag hör igen! Lockkänslan är helt borta! Sjukvården har inte kunnat påvisa att jag haft någon pågående inflammation men så måste det ha varit. Vilken känsla och lycka! Jag har tom funderat på hörhjälpmedel för jag har haft väldigt svårt att prata med folk när det är bullrigt och många samlade. Visst är det fantastiskt vad riktig kost kan göra och tack Kjersti för ditt arbete att föra ut kunskapen! Kram till dig! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vilken fantastisk historia Anne! Jag är så glad för din skull!! Ja, jag är förstås övertygad om att bra kost kan hjälpa till vid en mängd olika hälsoproblem. Naturligtvis inte allt, det finns elaka sjukdomar och tillstånd som inte blir bra trots att man håller sig till konstens - och kostens! - alla regler. Men nog kan vi påverka mycket genom att välja bra mat som läker och bygger upp. Tack för att du delade med dig och varmt lycka till i fortsättningen! Stor kram!

      Radera
  2. Men vilka fina ord! Vad glad jag blir! Och vad kul att soppan blev poppis. Naturligtvis måste man ju ändra om lite, det är ju det som är charmen med matlagning tycker jag :)

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är värd alla fina ord Pernilla! Jag blir alltid glad när jag kikar in hos dig. Soppan blev jättegod, och jag är alldeles övertygad om att den var det i din ursprungliga tappning också. Kram till dig också!

      Radera
  3. Jajamensan, världens bästa prinsessa känner vi (har till och med haft nöjet att träffa henne live:) och din beskrivning är ju på pricken:) Soppan låter ljuvligt god, känns nästan som att vi också måste adoptera receptet!
    Och vilken fin kommentar du fått ovan från Anne, den är du verkligen så väl värd!

    Stora kramar till dej och en riktigt fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig det! Tycker absolut att ni ska adoptera receptet, både det ursprungliga kungliga och mitt omändrade. Kram i retur till er!

      Radera