söndag 22 mars 2015

Glutenfria och mjölkfria hamburgerbröd/tekakor



Jag har exprimenterat lite hit och dit med olika slags hamburgerbröd, men inte blivit riktigt nöjd förrän nu. De här är jag faktiskt supernöjd med! Luftiga och fina, och med god smak. Bröden kan antingen användas som hamburgerböd, frukostfrallor eller som tekakor och dressas med allehanda godsaker. De är förträffliga som matiga lunchmackor med någon god röra eller fyllning.

Jag brukar ju inte så gärna vilja använda färdiga mjölmixer, utan blandar oftast olika slags mjöl själv. Men det finns faktiskt undantag. Dessutom vet jag att många av er som bakar glutenfritt tycker det är bekvämt med färdiga mjölmixer, så därför blev jag nyfiken på att testa när jag upptäckte mjölblandningen från Chrisbels. Den  kan jag med riktigt gott samvete rekommendera. Den är Kravcertifierad och innehåller bara ris, majs, potatis och psylliumfrön (husk med andra ord). Jag har bara hunnit baka de här bröden med mjölet ännu, men det lovar riktigt, riktigt gott. Jag ska snart ta itu med fler recept och även testa en del av Isabels egna recept som finns på hennes hemsida. Tycker absolut ni ska göra detsamma!

Eftersom jag först ville testa så gjorde jag en liten sats av mina hamburgerbröd/frallor första gången (receptet nedan), men eftersom resultatet blev så bra gjorde jag raskt en andra omgång och då med dubbel sats på en gång. Och då kunde jag inte heller avhålla mig från att pytsa i lite av mitt apelsin/morotspulver. Det skadar aldrig med lite extra vitaminpimpning! Självklart kan du också dubbla receptet. Om du litar på mig förstås! Så här gör du:

25 g färsk jäst
2,5 dl riktigt kallt vatten
1 tsk flytande honung eller dadelsirap - första gången det ena, andra gången det andra
1 msk olja - jag använde avocadoolja första gången, rapsolja den andra
1 ganska stort ekologiskt ägg
½ dl linfrökross
4 - 4½ dl mjölblandning från Chrisbels
(1 msk apelsin/morotspulver)
½ msk husk
½ tsk salt

(Till pensling: ägg eller valfri fil/yoghurt + lite kross av något slag)

Vispa ut jästen i vattnet och tillsätt honung, olja och ägg. Försök få vattnet så kallt det går ur kranen. Vi har egen brunn, och jag kollade för skojs skull temperaturen, som visade sig vara 5 grader. Inget man frivilligt duschar i, det kan jag lova!
Kör igång matberedaren och tillsätt linfrökross.
Blanda mjöl (den mindre mängden) med husk, apelsin/morotspulver och salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör.
Arbeta degen väl ca 8 - 10 minuter, täck över och låt jäsa två timmar.
Arbeta ihop degen igen i maskinen. Om den verkar för kladdig så tillsätt en halv deciliter mjöl till. Klicka ut 6 bröd på bakpapprad plåt.
Degen är och ska vara rejält kladdig. Jag klickade ut bröden med en sked, och tog sedan lite olja på händerna och jämnade till så jag fick fina runda bröd/tekakor.
Täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare ca 45 minuter.
Pensla gärna bullarna med lite uppvispat ägg eller valfri yoghurt, och strö lite linfrökross över.
Grädda snäppet nedanför mitten i ca 225 graders ugnsvärme. Jag tog ut mina bröd efter ganska precis 18 minuter, men det kan som alltid när det gäller ugnar variera. Bröden ska ha fin färg och kännas lätta och ihåliga när man knackar dem på undersidan.
Låt svalna på galler, med eller utan bakduk.

PS I det här inlägget hittar du förresten några fler tips på hur du på ett enkelt sätt näringsboostar din mat lite extra. Ha nu en härlig söndag allihop! Vintern gjorde plötslig come-back här hos oss, men låt er inte luras! Snart är det vår! DS












2 kommentarer:

  1. Åh så goda och fina de ser ut! Svårt att få till hamburgerbröd tycker jag med! Jag litar på dig helt och hållet! :-) Har provat så många av dina recept och alltid blivit nöjd och glad! Kram Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Anne! Jätteroligt att du uppskattar mina recept! Stor kram!

      Radera