onsdag 4 mars 2015

Glutenfri energibanankaka med dadlar, mandelmjöl och kokosnötsmjöl



Banankaka?? Igen?? Ja, faktiskt. Banankakeblogen är snart ett faktum! Men det här är en lite annorlunda variant, full av energi och med söt och fyllig smak av bland annat dadlar. En skiva av den här banankakan är ett perfekt energitillskott när orken börjar tryta - i skidbacken eller på gymmet. Eller bara i största allmänhet. Jag kan ju inte skryta med några storverk, varken på skidor eller gym, men tappar styrfarten ibland i alla fall!

Om du vill kan du göra skorpor av kakan, precis som jag gjorde med saffransfruktkakan tidigare. Dels håller skorpor sig längre, dels är de lite behändigare att ha med sig.

Ett litet tips också. Om bananerna börjar se lite väl anskrämliga ut där i fruktskålen, men du inte har tid att ställa dig och baka just då. Vad göra? Jo, släng in bananerna, precis som de är med skal och allt, i frysen. De tinar på nolltid sedan när det är dags att börja baka. Visserligen blir de lite lösa i fruktköttet när de tinar, men det gör ju inte ett dugg eftersom de ändå ska mosas. I den här kakan använde jag frysta bananer.

2 väl mogna bananer
saft av en ½ ekocitron

2 stora ekologiska ägg
½ dl kokosblomssocker
½ dl mörk dadelsirap
½ dl avocadoolja eller mandelolja
8 stycken färska och urkärnade dadlar - urkärnad vikt ca 90 g
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
2 tsk baobabpulver eller nyponpulver
2 tsk husk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Mosa bananerna med citronsaft och ställ åt sidan.
Vispa ägg, socker och sirap lite pösigt och fluffigt. Konsistens och färg blir ungefär som smält mjölkchoklad.
Mixa dadlarna med oljan.
Rör ned bananmos och dadelmix i äggpöset.
Blanda mjölsorterna med fruktpulver, husk, bakpulver och bikarbonat och rör ned i smeten.
Blanda om väl och låt svälla ca 5 minuter.
Smörj en mindre form på ca 1 liter väl, rör om kraftigt i smeten på nytt, och klicka ned den i formen.
Sätt in i ugnen ett snäpp nedanför mitten, på 175 grader. Grädda kakan ca 40 - 45 minuter.
Låt kakan stadga sig några minuter och stjälp sedan upp den. Låt svalna under en ren kökshandduk.











4 kommentarer:

  1. Banankaka är gott och jag är tacksam för nya recept. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt Katarina! Då räknar jag med dig även i fortsättningen - om det nu skulle bli en banankakeblogg! Kram!

      Radera
  2. Det ligger två ledsna bananer i mina kyl nu, något som inte händer så ofta, så jag får passa på att baka banankaka. Får ta inspiration från ditt recept när jag bakar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen det får du göra Sara! Jag har ju ett gäng banankakor att välja på! Gå in under fliken glutenfritt/mjuka kakor och botanisera. Föresten har jag gjort dina bananhavrekakor två gånger redan. Ha det gott!

      Radera