tisdag 24 mars 2015

Gluten- och laktosfria våfflor



Maria, du högt benådade
med evighetens nyfödda löfte i famnen
I samma ögonblick du sa ditt "ja"
föddes hoppets stjärna
i mänsklighetens längtande hjärta
(Carl-Gustaf Edhardt)

I morgon är det våffeldagen kära ni! Eller snarare Vårfrudagen. Den dag då Jungfru Maria enligt Bibeln tackade ja till att bli mamma till Jesus. Och i morgon kommer alltså våffeloset att tätna likt Lutzendimma över landet. Fast jag tjuvstartade förstås redan igår för att kunna ge er ett nytt och pinfärskt våffelrecept. Jag tycker att jag lyckades! Är ni skeptiska så kan ni ju testa något av mina andra recept, men här kommer det senaste. Mitt våffeljärn är ärvt av min mamma, och som synes av förpackningen tämligen uråldrigt men fungerar alldeles utmärkt. Ha en underbar Vårfrudag i morgon, antingen ni firar med våfflor eller något annat gott!

1½ dl rårismjöl
1½ dl potatismjöl - det jag använder är lite grövre från Recomarket, men vanligt går säkert bra
1 tsk husk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
(1 krm vaniljpulver) - uteslut om våfflorna ska serveras med någon salt röra
2 dl laktosfri grädde
2 dl iskallt vatten
4 stora ekologiska ägg
½ dl mandelolja eller smält, kallpressad kokosolja

Blanda ihop alla torra ingredienser i en rymlig bunke.
Blanda grädde och vatten och vispa ned under flitig vispning.
Vispa också i äggen och till sist oljan.
Låt stå och svälla i rumstemperatur en timme.
Hetta upp våffeljärnet, smörj med kokosolja, och grädda våfflorna vartefter.
Servera med valfria tillbehör. Vispad grädde, smetana eller turkisk yoghurt, sylt, kompott, färska bär.
Våfflorna kan också serveras med någon salt röra, typ skagenröra.










4 kommentarer:

  1. Vi lyckades äntligen hitta fullkornsrismjöl i helgen och blev så glada, tänkte genast på dej gjorde vi dessutom! Nu ska vi se när vi fått tillfälle att testa det, men vi har ju flera bra recept på lager som vi hittat hos dej:)
    Kram på dej, Kjersti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så bra, och så kul att ni tänker på mig!!! Känner mig genast som drottningen av rårismjöl, haha! Då är det bara att börja baka! Kram på er också!

      Radera
  2. Tjuvstartade med våfflor redan förra veckan, men har verkligen inget emot att äta dem imorgon igen. Vilket bra recept för de som är allergiska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Malin! Klart man ska tjuvstarta med våfflor! Finns ingen som helst anledning att bara äta våfflor på "våffeldagen" när det nu är så gott! Vilken superfin blogg du har, med många härliga recept. Ha det gott!

      Radera