torsdag 3 mars 2016

Glutenfria proteinbullar med ägg, färskost och havtorn.



Under hösten har jag tappat en del i vikt. Det är absolut inget jag har strävat efter, det har bara blivit så. Flera segdragna förkylningar, en del bekymmer i min närmaste omgivning, den där elaksinnade vinterkräksjukan som grädde på moset under julhelgen, och nu senast influensa har gjort att kilona har trillat av, ett efter ett. Nu gör det inte särskilt mycket, jag var inte överdrivet skör och gracil innan, och är det inte nu heller - trots den där viktförlusten.

Enda gången i mitt liv som jag varit riktigt tunn och skranglig var när jag som 5-åring kom "hem" till Sverige på semester med mina föräldrar, efter att ha levt hela mitt dittillsvarande liv på en liten missionsstation i Kongo, mitt i bushen. Nu med vuxen erfarenhetsblick tror jag att min matvägran handlade om nån slags depression. Jag saknade mina små kompisar och mina barnflickor, jag frös (vi kom till Sverige i november), ingen förstod kisakata som var mitt första språk, och maten var annorlunda. Allt var främmande och konstigt helt enkelt. När sommaren kom och jag var mer bleksiktig och mager än lovligt skickades jag ut på landet med min moster och morbror och mina två äldre kusiner, som båda var robusta, rödkindade och matfriska. Jag skulle "äta upp mig". Jag ordinerades att äta ägg och dricka grädde, som bonden som vi hyrde av levererade. Tja, det hjälpte. Jag fick både fräknar på näsan och en viss rondör, och dessutom tror jag faktiskt att jag blev lite gladare. Jag har aldrig varken matvägrat eller varit mager sedan dess! Däremot fryser jag ständigt fortfarande och längtar ibland nästan ihjäl mig efter värme och solmogen ananas, mango och papaya!

Hursomhelst har jag alltså tappat en del i vikt under hösten. Sex kilo närmare bestämt sedan i somras. Nu verkar det ha stabiliserat sig. Det är som sagt ingen katastrof, jag hade en del att ta av. Kruxet är bara att när man tappar vikt i min ålder så är det framförallt muskler man förlorar, inte fett. Det där skyddande emballaget ni vet, som dämpar stöten och lindrar fallet om man halkar och står på näsan på vinterisiga trottoarer. Sarkopeni heter processen, som här beskrivs lite mer medicinskt och vetenskapligt, och som jag lite enklare och alldeles ovetenskapligt skrev om här redan för fem år sedan.

Att tappa sex kilo muskler är inte alls särskilt hälsosamt, så nu gör jag vad jag kan för att åtminstone försöka behålla de stackars muskler jag har kvar. Mer promenader. Mer protein. Mer fettsyror och mer D-vitamin. De här proteinbullarna är ett led i den strävan. Ägg innehåller både protein och D-vitamin, och både havtorn, chia och linfrön innehåller finfina fettsyror. Förresten tror jag bestämt att de kan kvala in som LCHF-frallor. Liksom alla liknande frallor med mycket ägg i blir de ganska mjuka. Egentligen föredrar jag lite grövre frallor, som de här, men de här är också goda.

4 stora ägg - sammanlagd vikt ca 260 g
200 g cream cheese
1 msk vit balsamcrème
1 msk flytande honung

3 dl mandelmjöl - ca 100 g
½ dl linfrökross - ca 25 g
½ dl Fibrex - ca 22 g
3 msk chiaprotein - ca 20 g
3 msk torkade havtorn - ca 14 g
1 tsk salt - knappt
1 tsk bikarbonat - ca 6 g
½ tsk bakpulver - ca 2 g
2 tsk xantangummi - ca 6 g

Vispa ihop ägg, färskost, balsamcrème och honung med elvisp så det blir slätt och jämnt. Det är ingen synvilla och jag har inte räknat fel. Mina ägg hade alla två gulor var! Inte dumt alls med tanke på att det främst är i gulan som D-vitaminet finns.

Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ned i äggsmeten. Blanda om väl och låt svälla 10 minuter.
Klicka ut 10 bullar av den kladdiga smeten på bakpapprad plåt.
Grädda i knappt 200 graders ugnsvärme strax nedanför mitten i 16 - 18 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk över.


















2 kommentarer:

  1. Ojdå, det var ju inte så bra att du förlorat så mycket muskelmassa! Kanske kan du pröva på lätt styrketräning med bara kroppsvikt?

    Bullarna ser riktigt mumsiga ut, särskilt med ost på!

    Jag har en liten fråga om vilken som är den bästa glutenfria pizzabotten du testat? Jag ska nämligen göra pizza imorgon och hade tänkt testa Chrisbels mix. Har du prövat göra pizza med den? Hur blev det i så fall?

    Njut nu av bullarna och ta hand om dig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Sara för omtanken! Ja, det är inte så bra, men jag gör vad jag kan med lite lätta styrkeövningar, promenader och yoga. Och mycket protein som sagt.
      Beträffande pizza så tycker jag det här receptet är bra. http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2015/02/glutenfri-vegopizza-med-zucchini-vitlok.html. De senaste gångerna har jag gjort våra pizzor med universalbakmixen från Urtekram, och de tycker jag har blivit väldigt bra. Bild på mixen ser du i flera av recepten under fliken Pizza bland etiketterna. Ja, jag har också gjort med Chrisbel`s mjölmix och helt enligt hennes eget recept. Blev också bra. http://chrisbels-glutenfria.se/Pizzadeg.html. Lycka till med pizzabaket i morgon, och berätta gärna om resultatet. Må så gott!

      Radera