onsdag 30 mars 2016

Blomkåls- och sparrissoppa - glutenfri förstås och laktosfri eller mjölkfri vid behovDen här blandningen i soppa är kanske inte så vanlig. I alla fall har jag inte stött på den tidigare. Men den var försvinnande god. Vi skulle ha haft den som en liten förrättsshot på påskbuffén, men i den allmänna villervallan med barnbarn som kravlade omkring och tjoade, ägg som skulle garneras, Jansson som skulle värmas och köttbullar som skulle stekas så glömde jag precis bort den. Kom ihåg den precis när vi rundat av med kaffe och tårta, och då var ingen direkt sugen på soppa, haha. I stället fick den avnjutas i efterskott någon dag senare, och det gick ju precis lika bra.

Soppan är vårligt ljusgrön, lättgjord och med få ingredienser. Jag gjorde den laktosfri med laktosfri grädde, och den kan lätt göras helt mjölkfri med någon alternativ gräddsort. Gör man soppan som liten aperitif kan man piffa med lite smetana och en räka om man har lust. Eller något annat. Veganer byter hönsbuljongen mot grönsaksbuljong och "vegangrädde" och kan förslagsvis piffa med tångkaviar.

400 g blomkålsbuketter
250 g färsk sparris - en knippa
2 vitlöksklyftor
6 dl kraftig hönsbuljong - köpt, av tärning eller hemkokt
2 dl valfri grädde
1 msk pressad citron

Bryt av den nedersta hårda stjälken på sparrisen och dela resten i bitar. Lägg i kastrull tillsammans med delade blomkålsbuketter och skalad vitlök.
Slå på buljong och grädde och koka mjukt, ca 5 minuter.
Låt svalna lite och mixa sedan soppan helt slät, eventuellt i omgångar beroende på hur stor och kraftfull mixer du har.
Värm försiktigt på nytt och smaka av med lite citronsaft.
Piffa som du vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar