torsdag 12 februari 2015

Vegetariska ris- och grönkålsbiffar med smakrik tomatsalsa



Som jag redan berättat för er tidigare så är det ju Vänliga Veckan den här veckan. Ett sätt att vara vänlig mot vår gemensamma Moder Jord och även mot oss själva är att äta mer vegetariskt. Det är miljövänligt och dessutom nyttigt för kroppen. Har man råd och möjlighet att köpa mer ekologiskt och närproducerat så är det ett extra plus. Det mår vi alla bättre av, både människor, djur och natur. Och även om man inte har råd och möjlighet att alltid välja det alternativet, så kan man ju försöka koncentrera sig på de allra värsta bovarna. Bananer. Vindruvor. Kaffe.

De här ris- och grönkålsbiffarna såg dagens ljus för några dagar sedan, och de blev så jättegoda, så jag måste bara dela med mig av receptet. Den här tiden på året blir det väldigt mycket rotfrukter, grönkål och andra kålsorter på menyn. Till biffarna blev det en smakrik tomatsalsa som passade perfekt till. Den gjorde jag på ekologiska körsbärstomater som faktiskt smakade tomat - även den här tiden på året. Gott och nyttigt. Så här gör du biffarna och salsan:

2 dl fullkornsris - mitt kom från Kung Markatta som är en storfavorit när det gäller ekologiskt
4 dl vatten
½ msk vanligt lantbuljongpulver
½ msk lantbuljongpulver Bombay
100 g repad och hackad grönkål - även den ekologisk
2 stora ekologiska ägg
1 pressad vitlöksklyfta
ca 60 - 70 g riven, smakrik ost - jag använde lagrad Prästost
2 - 3 msk vitt chiamjöl
någon valfri kryddblandning som du gillar
ca 1½ dl mandelmjöl
rapsolja eller ghi till stekning

Skölj riset och lägg det i blöt i rikligt med kallt vatten ca 4 timmar.
Låt det rinna av och häll på 4 dl nytt vatten och de båda buljongpulvren. Låt småkoka under lock 40 minuter. När 10 minuter återstår av koktiden vänder du ned den sköljda och slungade grönkålen och låter den koka med och mjukna de sista minuterna. Ta från plattan och låt svalna.
Rör ned ägg, ost. pressad vitlök, krydda och chiamjöl och blanda allt ordentligt. Ta lite olja på händerna och forma biffar som du vänder i mandelmjöl. Lägg på en skärbräda att torka till en stund, och stek sedan biffarna gyllenbruna i rikligt med rapsolja eller ghi.









Till tomatsalsan:
300 g ekologiska körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
½ msk fruktig balsamico
1 tsk flytande honung
1 tsk mörkt muscovadosocker
lite flingsalt med ramslök

Medan riset kokar kan du förbereda tomatsåsen.
Klyv tomaterna och lägg i en kastrull tillsammans med alla övriga ingredienser. Låt småputtra utan lock så att en del av vätskan kokar in, ca 15 - 20 minuter. Salsan kan serveras både varm, ljummen eller kall till biffarna.









Smaklig spis och njut av en härlig vegotorsdag!

4 kommentarer:

  1. Testade att göra de här biffarna idag och de blev jättegoda! Superbra recept. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad glad jag blir Anna! Tusen tack för din återkoppling! Må så gott och ha en härlig helg!

      Radera
  2. väldigt goda grönkålsbiffar, de höll ihop väldigt bra också inget smulande det var också ett plus tycker jag. Jag stekte dem i ugnen på höd värme ,funkade fint, tack för bra recept!
    En grönkålsälskande familj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla anonym för din kommentar och din återkoppling!! Jag blir alltid så glad när jag får ett kvitto på att recepten fungerar och att också andra gillar dem. Väldigt kul att du gillade biffarna! Du vet väl att du kan följa mig på Instagram? Där fortsätter jag ofta dela med mig av recept, både vegetariska och andra. Om du själv inte har Instagramappen kan du gå in via datorn om du googlar på Instagram kjersticasteryd. Välkommen där om du har lust! Ha det gott!

      Radera