måndag 16 februari 2015

Glutenfri vegopizza med zucchini, vitlök och scamorza.För ett tag sedan skrev jag om boken Bakut, och från den har jag hämtat receptet till dagens vegopizza. Eller till botten snarare, fyllningen blev enligt eget huvud.

Jag gjorde precis enligt receptet i boken, och det blev bra. Nästa gång jag gör pizza ska jag dock ta rårismjöl i stället för majsmjöl eftersom jag inte så gärna använder majsmjöl då det lär vara lätt inflammationshöjande. Dessutom tror jag att jag tar en aning mindre mjöl än det rekommenderade, för det tog en rejäl stund att arbeta in allt mjöl, både med maskin- och handkraft.

Så här gjorde jag min vegopizza. Obs att jag bara använde halva degen och sparade den andra halvan. Den ligger förvarad i frysen för att tas omhand vid senare tillfälle.

25 g färsk jäst - ett ½ paket
6 dl vatten
2 msk rapsolja
3 msk husk
2 tsk salt
4 dl bovetemjöl
3 dl majsmjöl
3 msk potatismjöl
2 tsk salt

Lös jästen i vattnet och tillsätt olja, salt samt husk lite i taget under omrörning. Låt svälla en liten stund till en lös och klimpfri gröt.
Tillsätt mjöl och arbeta degen kraftigt så allt mjöl går in. Tar sin lilla stund. Låt degen svälla en timme under bakduk, och ta sedan upp den på bakbord och knåda igenom den. Ta undan halva degen till annat tillfälle. Stoppa den förslagsvis i frysen.
Kavla ut den andra halvan tunt till ugnsplåtsstorlek och lägg på bakpapprad plåt.

Det här hade jag som fyllning i min pizza.

1 dl valfri tomatsås - jag använde en engelsk tomatsås med extra smak av senap
250 g scamorza eller fast mozarella
1 medelstor zucchini
5 - 6 stora vitlöksklyftor
2 tsk Medelhavskrydda från Krusmyntagården

Bred ut tomatsåsen över hela pizzan och strö över grovt riven scamorza/mozarella.
Skiva zucchini och vitlök tunt och fördela jämnt över hela pizzan. Va, så många vitlöksklyftor?? Jajamänsan! Influensavirusmaffian är i toppform, och vaccinet lär inte hjälpa nämnvärt, så här gäller det att ta till alla knep man kan hitta på för att hålla sig frisk och kurant.
Strö över krydda.
Grädda pizzan i 200 grader knappt en halvtimme.
Smaklig spis, och ha en trevlig Köttfri måndag allihop!

2 kommentarer:

  1. det ser verkligen gudomligt gott ut! vi ska äta pizza på fredag och jag funderar på att våga testa något annat än min vanliga champinjon/ananas/fetaost/paprika-topping, zucchini kanske vore nåt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart du ska göra Pernilla! Fast din variant låter inte heller dum, den kanske jag får testa i min tur, för just den kombon har jag nog aldrig haft.

      Radera