söndag 15 februari 2015

Jättegoda glutenfria rawfoodbollar med dadlar, kokos, mandel, risflingor och kakao



Det var ganska länge sedan jag gjorde kokosbollar, men häromsistens när vi var och hälsade på Lille V och hans mamma blev vi bjudna på jättegoda dadelkokosbollar som kompisen Hilda hade gjort. Det gjorde mig sugen att själv knåpa ihop något liknande, och här är nu resultatet. Supergoda OCH nyttiga bollar, som är goda både till kaffe och te. Tror faktiskt att det är de bästa bollar jag gjort hittills. Jag har gjort fyra satser hittills, och de har försvunnit i samma takt som våra snögubbar i solen. Lättgjorda är de också. Du bara måste pröva!

Den som inte tål kakao kan med fördel i stället använda carobpulver, som också ger god smak. Finns att köpa bland annat på Råvarubutiken. Carob utvinns ur fröna från johannisbrödsträdets frukter, och eftersom den räknas till baljväxternas familj är det kanske på sin plats att vara lite försiktig om man inte tål det.

14 färska dadlar - urkärnad vikt ca 125 g
1 dl fullkornsrisflingor - ca 35 g (glutenfria havregryn eller hirsflingor borde gå lika bra)
1 dl kokosflingor - ca 30 g
1 dl mandelmjöl - ca 35 g
3 msk rå kakao - ca 15 g
½ dl dadelsirap - ca 60 g
55 g kallpressad kokosolja
några droppar flytande vaniljextrakt

rostade kokoschips att rulla bollarna i

Smält kokosoljan i vattenbad och låt svalna lite.
Mixa först ihop risflingor, kokosflingor och mandelmjöl så det blir finfördelat.
Tillsätt dadlar, kakao och dadelsirap och fortsätt mixa. Häll i oljan lite i taget medan maskinen går.
Rulla bollar i valfri storlek. Smeten är ganska oljig så det är lätt att rulla bollar. Rena skönhetskuren för händerna dessutom som får en extra insmörjning.
Lägg kokoschipsen i en kraftig plastpåse och dunka/slå med handen så de krossas och blir mer finfördelade.
Lägg i bollarna och skaka runt ordentligt så alla bollar blir täckta.
Förvara bollarna kallt i kylskåpet. Enjoy!!!

Idag slutar oficiellt Vänliga Veckan, men nog ska vi väl fortsätta att vara snälla och vänliga mot varandra, eller hur? Forskning visar dessutom att vi själva mår så mycket bättre när vi är vänliga och hjälpsamma mot varandra, så det är rena win-winsituationen. Mer vänlighet och kärlek året runt alltså! Nu önskar jag er alla en riktigt härlig, solig och välsignad söndag!















4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack Katarina! Kram till dig också!

      Radera
  2. De smakade mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara att instämma! De har en strykande åtgång!

      Radera