söndag 22 februari 2015

Hemgjorda maränger och ljuvlig laktosfri chokladsås - goda tillbehör som förenas i en innehållsrik marängsviss



Söta Sakers månadsutmaning i februari är tillbehör. Jag tänkte faktiskt slå på stort och bjuda på två olika tillbehör nu när jag ändå är i farten. Både marängerna och chokladsåsen är tillbehör som kan användas till olika saker och i olika sammanhang. Marängerna kan användas till sviss eller till tårtgarnering, eller kanske bara som ett tillbehör till en fräsch fruktsallad eller syrlig sorbet. Chokladsåsen är ljuvlig bara att ringla över glass eller pannkakor, och är också god i marängsviss, som jag bjuder på här. Om du ställer såsen i kylen stelnar den så mycket att den kan användas som chokladkräm i tårtor. Förutom maränger, vaniljglass och chokladsås består min marängsviss av en fruktsallad med bananer, äpplen, apelsiner, mango, physalis och blåbär. Mums är bara förnamnet!

Jag har vid flera tillfällen exprimenterat och försökt göra marängerna lite nyttigare genom att använda kokosblomssocker eller honung, men jag har dessvärre inte lyckats särskilt bra. De här marängerna som innehåller ljust ekologiskt rårörssocker blev i alla fall väldigt lyckade. Såpass att ena dottern, som inte gillar maränger överhuvudtaget gav sitt godkännande.

Och tja, maränger tillhör väl inte det allra nyttigaste man kan stoppa i sig, men balanseras i alla fall av den fräscha, färgsprakande och vitaminrika frukten. Det mesta i livet handlar ju faktiskt om balans, eller hur, vare sig det handlar om mat, politik, religion eller något annat. Så tänker i alla fall jag. Det finns på tok för mycket av fanatism, intolerans, oförsonlighet och pekpinnar i vår värld! Läs gärna det här inlägget och fundera över hur du kan bli mer vidsynt, förstående och uppmuntrande i stället för motsatsen!

Njut nu med gott samvete av den här ljuvliga efterrätten till allra sista smula, och ha en fin och välsignad söndag allihop!

Maränger, 40 - 45 stycken:

2 stora, riktigt kylskåpskalla äggvitor - mina kommer från vårystra frigående hönor
1 dl ljust rårörssocker
3 krm vaniljsocker
1 tsk Maizenamjöl
1 tsk vit balsamico

Blanda ihop socker, vaniljsocker och maizenamjöl i en liten skål.
Sätt på en kastrull med vatten och koka upp.
Vispa äggvitorna riktigt hårda i en rostfri bunke. Sätt bunken över kastrullen med hett vatten medan du fortsätter att vispa. Tillsätt sockerblandningen lite i taget under fortsatt vispning. När allt är ivispat tar du bunken från värmen och fortsätter vispa ytterligare lite till, tills smeten är riktigt tjock, pösig och nästan känns lite klistrig. Tillsätt balsamico och vispa ut den också.
Spritsa ut toppar på bakpapprad plåt. Låt stå och torka till minst en halvtimme i rumstemperatur. Grädda i 125 graders ugnsvärme en timme med ugnsluckan lite på glänt. Stäng av ugnen och låt stå kvar till ugnen svalnat. Marängerna ska kännas lätta och torra.









Chokladsås:

2 dl laktosfri grädde
1½ msk dadelsirap
1 msk rå kako
1 msk laktosfritt smör
50 g laktosfri mjölkchoklad

Vispa ihop grädde, sirap och kakao i en kastrull och låt koka upp och sedan bubbelkoka på medelvärme 10 minuter. Vispa då och då så att såsen blir jämn,
Bryt ned chokladen och klicka i smöret, och vispa tills det smält. Låt svalna och vispa då och då tills såsen svalnat till rumstemperatur. Såsen tjocknar mer när den svalnat.

































2 kommentarer: