onsdag 7 januari 2015

Restlåda med julskinka och grönsaker




Första riktiga vardagen på länge hörrni! Nu får det bli lite ordning på torpet med vanlig rejäl vardagsmat efter allt festande. Och den kan minsann vara nog så god bara man bemödar sig om att sätta lite extra piff med någon rolig krydda. Det kan göra underverk. Mina hovleverantörer när det gäller kryddor och olika kryddblandningar är Zmaka och Krusmyntagården.

Här i huset är vi sällan restless precis! Det brukar nästan alltid finnas rester av allehanda slag i kylen, som jag behöver ta rätt på. Det kan vara kokt potatis, grönsaker, korvsnuttar, lite köttfärssås, kokt ris, eller som här det allra sista av julens skinka, som fick sällskap av grönsaker och en äggstanning. Det blev till en alldeles förträfflig lunch till maken och mig när julen var över. Nja, riktigt över är den ju inte än förstås. Jullyktorna och adventsstakarna lyser fortfarande i fönstren, och tomtar huserar fortfarande i vrårna, men till helgen ska de bort. Visst är det lustigt? Lika roligt som det är att plocka fram alla julsaker, lika skönt är det att packa ned dem igen när helgerna är över. Häromdagen fick jag årets första bukett med krispiga, vårligt hoppingivande tulpaner. Nu längtar jag verkligen efter VÅR!!

140 g skalade morötter
50 g ärtor
1 påse babyspenat - 65 g
ca 120 g kokt skinka
3/4 dl mjölk
3/4 dl grädde
2 stora ägg
1 tsk Dijonsenap
30 g färskriven parmesan eller annan ost
1 tsk pestokrydda med ramslök (bild hittar du i det här inlägget)

Tärna morötterna och skinkan. Skölj och slunga spenaten torr.
Förväll morötterna i saltat vatten ca 8 minuter.
Lägg i ärtor och spenat, och slå genast av i en sil. Det ska bara i och vända.
Fördela i en ganska låg ugnsfast, smord form.
Strö över osten.
Vispa ihop ägg, grädde, krydda och lite salt och slå över.
Grädda i 225 graders ugnsvärme 20 - 25 minuter.

4 kommentarer:

  1. Åh jag gillar verkligen "bonusmat" ;). Häromdagen lagade jag en butternutsoppa som blev så himla god. Detta till trots, så blev det en dryg portion över. Dagen efter blev det en "ny" middag med lite mosad överbliven potatis, en strimlad stekt kycklingfile' och lite ramslök. En helt ny middag och minst lika god :). Vi hade två middagar med minimalt med arbetsinsats (ibland är det skönt det också även om jag verkligen gillar att laga mat ;)). Hos oss finns inte ordet "restmat" längre utan vi använder begreppet bonusmat ;). Det ger en lite mer positiv klang till värdefull mat. Tack för att du lyfter fram möjligheterna att trolla fram nya rätter. Det är ofta härligt kreativt att skapa från det som finns i skåpen, även när vi vid första anblicken inte tror att det finns så mycket. Ack vad vi hedrar oss ha-ha.

    Allt gott till dig Kjersti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket fantastiskt ord! Verkligen mycket bättre än restmat som nog signalerar att det är nåt jobbigt som man "måste" ta hand om. Det ska jag verkligen ta till mig. Nästa inlägg handlar också om "bonusmat" så håll utkik. Ha det gott du också!

      Radera
  2. Det blev ju riktigt kul ;)

    Ack vad vi BEDRAR oss, skulle det ju vara!

    SvaraRadera