måndag 19 januari 2015

Krusbärsäppelkräm med smak av vaniljIdag är det förvisso Köttfri måndag, och jag hade tänkt mig att bjuda på någon god vegetarisk paj eller gryta, men så blir det inte. Uppriktigt sagt har det inte blivit så många vegetariska innovationer på sista tiden. Inte så många innovationer överhuvudtaget om vi ska vara ärliga. Jag har inte varit helt kurant de sista veckorna, och köksbestyren har varit eftersatta, eftersom min stackars galla har påpekat att den finns till helt plötsligt och har börjat bråka med mig. Jag har mest fått hålla mig till kokt fisk och soppor. Min svärson kallar mig för "galladrottningen". Jaja, det låter förstås ganska rart, men jag skulle nog föredra lite mer gala och mindre galla!

I alla fall gjorde jag kräm i förrgår, och den är i alla fall garanterat köttfri, det lovar jag. Egentligen hade jag tänkt göra bara krusbärskräm, men råkade ha i lite för mycket vatten, så jag adderade raskt några äpplen också. Innovationen var ett faktum, och en riktigt lyckad sådan. Jag har visserligen bara vågat smaka pyttelite av den, men maken har ätit desto mer.

Håll till godo och ha en riktigt härlig Köttfri måndag allihop!

350 g krusbär - en del av sommarens skörd som väntade i frysen
250 - 275 g skalade, urkärnade och tunt klyftade äpplen - 2 st medelstora
3 dl vatten
3/4 - 1 dl ljust rårössocker
2 msk potatismjöl
1 msk äkta vaniljsocker
lite vatten att röra ut med

Koka upp vatten med socker och lägg i krusbär och äppelklyftor. Jag lät mina krusbär halvtina innan jag började koka krämen.
Låt småkoka så det blir så mjukt som du önskar. Jag kokade min kräm ca 6 minuter.
Rör ihop potatismjöl och vaniljsocker med lite vatten.
Ta kastrullen från värmen och rör ned potatismjölsblandingen i en fin stråle och under omrörning så det inte klumpar sig. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt krämen sedan bara få ett hastigt uppkok. Strö lite rårörssocker på ytan för att förhindra att det blir skinn på krämen och låt den sedan svalna. Servera fortfarande lite ljummen med valfri mjölk eller grädde. 

4 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj, så gott det låter! Krusbär är en barndomssmal för mig! :)
  Ha en toppen dag!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den blev verkligen jättegod, så det blir snart repris. jag har lite krusbär kvar i frysen. Har ätit det sista av krämen idag. Mums! Kram!

   Radera
 2. MUMS, jag drömde om krusbärsbuskar och stora fina rasbo-krusbär i natt, konstigt va :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ju lite lustigt! Det finns krusbär kvar i frysen som jag kan plocka fram vid tillfälle.

   Radera