söndag 25 januari 2015

Kryddig glutenfri banankaka



Orkar ni med ett banankakerecept till? Det börjar luta åt att jag får starta en banankakeblogg, haha! Många banankakor blir det! I synnerhet på torsdagar när vi har hand om Lilla I, för hon älskar banankaka och vill alltid baka när hon är här.

I den här varianten har jag använt det smaksatta socker jag skrivit om tidigare, och har även testat att ha med xantangummi. Resultatet blev en kryddig, saftig och god kaka,. Passar förträffligt till afternoon tea tillsammans med ett riktigt gott nybryggt te och trevligt sällskap av familj och goda vänner.

Och eftersom banankaka är en ständigt återkommande favorit här hemma så skickar jag det här bidraget till Månadens Sötsak där temat är just Favoriter.

3 skraltiga bananer - skalad vikt ca 240 - 260 g
1 msk äppelcidervinäger eller presssad citronsaft

3 stora ägg
1½ dl kokosblomssocker eller hemgjort chaisocker - (har gjort med båda delarna)
½ tsk vaniljpulver
50 g flytande kokosolja
1½ dl kokosmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk xantangummi
1 tsk husk

Mosa bananerna tillsammans med vinäger eller citron.
Smält kokosoljan i hett vattenbad.
Vispa äggen pösfluffiga med socker och vaniljpulver.
Rör ned bananmoset och oljan.
Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, husk och xantangummi och blanda ned.
Rör om väl och låt stå och svälla en liten stund medan du smörjer en 1,5-liters form väl.
Klicka ned smeten i formen och grädda banankakan i 175 grader ca 40 - 45 minuter. Känn för säkerhets skull med provsticka att kakan är torr i mitten.
Låt stå några minuter innan du stjälper upp kakan, och låt den sedan svalna under en ren kökshandduk.

Ha en finfin söndag allihop!


8 kommentarer:

  1. Banankaka är gott och saftigt blir det också. Kram och ha en fin söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Skulle vara kul att veta hur många banankakor jag åstadkommit i mitt liv, Och fler lär det bli. Igår blev det ännu en variant, men jag får väl för skams skull vänta med att lägga upp den. Två gånger i rad kanske blir FÖR mycket för er. Ha det gott du också!

      Radera
  2. Inte mig emot, banankakeblogg! :) Jag älskar bananer i alla former! Denna kaka låter super mumsigt!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, då kanske det blir en banankakeblogg då!:) I alla fall kommer det säkert några banankakor till så småningom. kram!

      Radera
  3. Passar ju jättebra som favoritbidraget:) Det är så bra att få användning för bananer som blivit liggande, vi brukar slänga våra i frysen och göra glass på dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur!? Glass är också ett bra användningsområde för bananer. Min senaste banankaka - som jag gjorde igår - gjorde jag just på frysta bananer. Kram!

      Radera
  4. Den var jättegod!

    SvaraRadera