måndag 31 mars 2014

Vegetarisk vardagspaj med skal av linser och fyllning av brysselkål, tomater och mozarella



Nu har jag verkligen helt snöat in på pajer med olika bönor, kikärtor och linser i pajskalet! Börjar ni tröttna på mig? Jamen, de är ju så otroligt bra och goda, och dessutom nyttiga! Kan inte bli bättre. Jag varierar med olika bönor och linser och även mellan lite olika mjölsorter. Den här gången fick det bli en vegopaj med kokta linser och brunt hirsmjöl i pajskalet och en fyllning av brysselkål, romanticatomater och mozarella. Mums! Det finns inget bättre ord!

I morgon är det första april minsann, och nu går våren inte att stoppa! De första blåsipporna har försiktigt stuckit upp näsorna vid min husknut, och helgens vårvärme har gjort att det börjar spira och knoppas både här och där på träd och buskar. Underbart! Ha nu en härlig Köttfri måndag och en glad vår allihop!

1 förpackning kokta linser, 380 g
2 msk rapsolja
1 äggvita
1 dl brunt hirsmjöl
½ dl rårismjöl
1 msk husk

50 - 60 g smakrik, lagrad ost i tunna skivor att fodra pajskalet med, ex vis Prästost eller Grevé
ca 250 - 300 g ansad och lätt förvälld brysselkål
ca 12 - 14 halverade och lätt urkramade romanticatomater
1 boll mozarella - laktosfri vid behov
vitlökspeppar
några kvarnvarv vitlökssalt

2 ägg
1 extra äggula - över från ägget till pajskalet
2 dl grädde - laktosfri vid behov
ca 50 g riven ost - samma som den jag använde till botten

Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Mixa dem med olja och äggvita.
Blanda mjölsorterna med husk och tillsätt det till linsröran. Mixa till en "boll".
Låt degen vila övertäckt ca 10 minuter, innan du kavlar eller trycker ut den i en smord pajform. Nagga.
Ställ in i kylskåp att stadga sig en halvtimme och förgrädda sedan pajskalet i 210 graders ugnsvärme ca 12 minuter.
Fodra skalet med ostskivor genast det kommer ut ur ugnen.
Fördela lätt förvällda, halverade brysselkål, halverade och lätt urkramade tomater, samt mozarellan i bitar över hela pajen. Krydda med vitlökspeppar och några kvarnvarv vitlökssalt.
Mixa ihop ägg, äggula, grädde och ost och häll över pajen.
Sänk värmen till ca 190 grader och fortsätt grädda ca 35 - 40 minutertills äggsmeten stannat och pajen har en läckert ljusbrun färg.











4 kommentarer:

  1. Nope, vi tröttnar inte på dina härliga förslag till alternativ när det kommer till pajskal eller något annat i matlagningsväg. Tycker att det är jättebra att ha och kolla på när vi själva experimenterar i köket och försöker hitta nya vägar i matlagningen.
    Paj hade vi dille på ett tag, tror det dillet är lite på väg tillbaka i takt med att våren kommer allt mer:)

    Hoppas du får en fin vecka,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen så skönt kära Mårtenssons! Då fortsätter jag att "paja" vidare. Ha en härlig vecka ni också! Kram!

      Radera
  2. Jag gjorde en pajdeg med kikärter i helgen, den blev alldeles mjuk i botten dock... Ska nog förgrädda den mer nästa gång! Kanterna som inte blötts upp av fyllningen blev jättegod. Tycker det är jättekul att du experimenterar med annorlunda pajdegar, jag suger åt mig som en svamp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt att det blev så Sara! Det har jag faktiskt inte råkat ut för, men jag förgräddar skalet ganska ordentligt och har också börjat fodra det med ost direkt när det kommer ut ur ugnen. Jag tror det hjälper till att förhindra att fyllningen blöter upp skalet. Hoppas på bättre lycka nästa gång! Tack för att du inte tröttnar på mitt experimenterande! Jag fortsätter!

      Radera