söndag 26 januari 2014

Mustig och smakrik chili con carne på mitt sätt - utan chili och med kikärtor!



Igår var jag på den där pralinkursen som jag fick i julklapp, och det var hur kul som helst! Men jag har inte hunnit göra något inlägg om det ännu, så idag får ni nöja er med en väldigt god chili, där jag i alla fall petat ned lite extra kakao. Kakao kan man ha i allt!

Det finns säkert tusentals olika recept på chili con carne, men grunden är ändå densamma - en mustig och smakrik gryta med köttfärs och bönor av något slag. Jag har gjort chili många gånger i mitt liv, och de blir nästan aldrig identiskt lika. Nu bemödade jag mig i alla fall om att dokumentera vad jag stoppade i min gryta. Så här blev det den här gången. Dessvärre saknades huvudingrediensen - chili - eftersom lilla I och andra känselmagade personer fanns med runt bordet, men det kan du tillsätta efter eget tycke och smak.

Oftast har man nog vanliga vita bönor i chili, men jag tog i stället kokta kikärtor, vilket går precis lik bra. Vi åt en rismix bestående av tre olika sorter ris till, men du kan förstås ha vanligt ris, råris, cous-cous eller kanske bara nachos till. En blandad sallad och en klick smetana eller crème fraiche är också gott till. Hur många chilin räcker till beror på vad du serverar till. Vi var sex matfriska personer runt bordet och det blev över till minst en matlåda.

650 g fin, svensk nötfärs - gärna lite mer grovmalen
rapsolja
2 tsk milt paprikapulver
1 medelstor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater, 370 g
1 burk körsbärstomater, 400 g
3/4 dl osötad tomatpuré
1½ msk rå kakao
1½ tsk malen kanel
2 tsk kokosblomssocker
salt från kvarn - många varv
svartpeppar från kvarn - några färre varv
(chili)
1 tetra kokta kikärtor - eller motsvarande mängd egenkokta

Skala och finhacka lök och vitlök.
Hetta upp olja i en rymlig panna eller gryta och fräs paprikapulvret under omrörning en kort stund.
Tillsätt lök och vitlök och fräs under omrörning tills det blir glansigt. Tillsätt försen och bryn smuligt under omrörning. Förmodligen får du göra i två omgångar om du inte har en gigantisk gryta.
Häll ihop i en större gryta och tillsätt tomater, tomatpuré, kakao, kanel, kokossocker, (chilipulver) och salt och låt puttra ihop under lock på svag värme ungefär en timme eller gärna lite längre. Smaka av och krydda eventuellt på mer. Späd med en aning vatten om du tycker det verkar för tjockt.
Skölj kikärtorna (eller andra bönor) i kallt vatten och rör ned i chilin. Låt alltsammans bli varmt och servera med valfria tillbehör.








6 kommentarer:

  1. Kikärter går minst lika bra i chili con carne tycker jag. Jag brukar ta en blandning - lite vita, lite svarta/röda bönor och lite kikärter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en god blandning. Kul att kunna variera.

      Radera
  2. Gott med chili utan chili och bönor. Intressant med kakao i. Smakade man det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte så mycket att man tänkte "oj är det kakao i?" Men kakaon förstärker smaken och ger en härlig fyllighet. Jag brukar ofta pytsa i lite kakao i vanliga köttgrytor av nöt eller vilt för att göra dem lite mustigare.

      Radera
  3. Det där med bönor i chilin är ju egentligen främst ett svenskt påfund. Jag minns chili con carnen som morsan gjorde på 80-talet, den var rätt långt ifrån det jag käkat någon annanstans i världen :-).

    Det beror så klart också på vad man menar också med chili. Jag har snöat in rätt hårt på det där genom åren men det man i USA brukar kalla chili con carne brukar sällan eller aldrig innehålla vare sig bönor eller tomater. Då pratar vi alltså inom texmexkulturen. Texmex är ju just var namnet antyder, mexikansk mat i Texas, så inte rent mexikansk mat.

    Å andra sidan hatar jag konventioner inom matlagning. Man får göra som man vill. Det finns inget tråkigare än purism inom en matlagningsstil. Jag tycker din chili ser jättegod ut.

    Jag var förresten med och tävlade, och gick till final, med en chiligryta i höstas. I den använde jag tärnat högrev, inga bönor och ingen tomat. Däremot har jag gärna i choklad och kaffe, men det är lite svårt att väja kaffe. Det får inte vara vanligt kaffe då det blir för beskt. Om du är intresserad så är receptet här: http://www.barariktigmat.se/index.php/region/usa/item/245-receptet-pa-black-metal-chili

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din chili verkar helt outständing, och jag sparade receptet bums! Kul att du gick till final, det förvånar mig inte alls. Grattis! Jag såg den där tävlingen, men prövade inte själv denna gång. Om jag minns rätt var vinnaren mer eller mindre matproffs.
      Vad beträffar chili så har du naturligtvis rätt. Det är nog många skapelser som hamnar under den beteckningen som inte har så mycket med det ursprungliga att göra. Och jag är fullkomligt ense med dig om att purism och snobbism inom matlagning inte är så kul. Det mesta kan tolkas på olika sätt, och huvudsaken är ju att det smakar gott! Ha det bra i vårt vintriga Uppsala! Här ute hos mig snöar det just nu för fullt.

      Radera