torsdag 2 januari 2014

Mandel- och kokospanerad torsk med smörvänd spenat, pressad potatis och tomatsallad



GOTT NYTT ÅR på er alla! Hoppas att alla har haft en riktigt fin nyårshelg med alldeles lagom mycket festande. Själv hade jag en fantastisk nyårskväll med jättejättegod mat på restaurang tillsammans med äldsta dottern och hennes man. Sen väntade vi in och skålade för det nya året hos lilla I och hennes föräldrar som var i karantän eftersom lilla I drabbats av feber och höstblåsor - en åkomma som jag inte ens visste fanns! Livet gör sina krumbukter, och det gäller att vara flexibel och ta det som det kommer minsann!

Men, vad säger ni gott folk? Känns det inte som att det är läge för lite vanlig rejäl vardagsmat nu efter allt festande både i jul och nyår. Jag misstänker att det är fler än jag som kanske ätit lite i överkant av allt det goda som helgerna bjudit. Idag blir det alltså en vardagsfiskrätt, men ändå med lite guldkant, mandel- och kokospanerad torsk.

400 g torsk - antingen i form av filéer eller torskryggsbitar, men MSC-märkt ska det vara
1 ägg
½ dl mandelspån
½ dl kokosflingor
½ msk fiskkrydda - jag använde portugisiskt fiskkrydda från Zmaka
lite flingsalt om fiskkryddan inte innehåller salt
kallpressad kokosolja

Tillbehör:
kokt pressad potatis
fryst bladspenat, försiktigt tinad tillsammans med flisad vitlök och vänd i en klick smör + lite kvarnsalt
romanticatomater, dressade i vitlöksolja och äppelbalsamvinäger samt färsk oregano och lite flingsalt

Tina fisken om den är fryst.
Vispa upp ägget i en djup skål och vänd fisken i ägget.
Smula ihop mandelspånen och blanda med kokosflingor och fiskkrydda på en flat tallrik. Vänd runt fisken i blandningen.
Hetta upp kokosolja i en stekpanna och bryn fisken fint gyllenbrun på båda sidor. Sätt in i ugnen med en ugnstermometer instucken, och baka på ca 110 grader tills innertemperaturen på torsken är 52 grader, då är den färdig men fortfarande saftig. Det går förstås att steka fisken klar i stekpanna också, men passa då noga så den inte blir överstekt. Det är lätt gjort.
Servera alldeles nygjord med pressad potatis, smörslungad spenat och tomatsallad.







6 kommentarer:

  1. Mandelpanerad torsk och kokospanerad torsk har jag läst om men det är klart man kan blanda också! Ser jättegott ut. Jag är sugen på vanlig vardagsmat nu :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har panerat med enbart mandel och enbart kokos också, men tyckte det var kul att blanda, och det blev gott. Visst längtar man efter vanlig hederlig vardagsmat nu efter jul och nyår, det har du så rätt i.


      Radera
  2. Javisst är man sugen på vardag igen, konstigt det där... Här blir det inte så mycket matlagande alls, pasta kokas på sin höjd, en och annan macka breds... Snart, snart kommer väl kreativiteten tillbaka hoppas jag. Om inte annat när man tittar in hos dej. Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Karina, det var rart sagt! Kreativiteten kommer nog tillbaka rätt vad det är, det går ju i perioder, som det mesta. Ibland finns det så mycket annat i livet som pockar på uppmärksamhet. Ett gott nytt år önskar jag dig och dina flickor!

      Radera
  3. Jag har också panerat i kokosflingor! Det blir så gott! :)
    God fotsättning på det Nya Året!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det gott med kokospanering, men jag tyckte nästan det blev snäppet bättre med blandningen kokos/mandel. men visst kan man ta enbart kokos om man föredrar det. God fortsättning till dig också!

      Radera