söndag 12 januari 2014

Långbakad ugnskyckling med citron och rosmarin



Pulled pork lär ha blivit utnämnd till årets maträtt 2013. Det förstår jag, för det är jättegott. Jag gav mig på det för första gången i höstas, men sedan dess har jag lagat det flera gånger, med lite olika kryddor och smaksättningar och med lite varierande tillbehör. Men det är inte bara griskarré man kan tillaga på det sättet, det går utmärkt med annat kött också. Här har jag tagit mig för att långbaka en hel färsk gårdskyckling tillsammans med morötter, vitlök, citron, persilja och rosmarin. Jättegott! Jag kryddade med en speciell kycklingkrydda från The Spice Tree, italiensk kycklingkrydda som jag tycker är väldigt god och användbar, men du kan använda någon annan favoritkryddblandning eller kanske komponera ihop din egen. Just den här kryddblandningen innehåller en aning socker, så om du är väldigt sockerkänslig väljer du förslagsvis något annat. Så här tillagar du kycklingen, som räcker till minst 4 personer.

1 stor, färsk hel gårdskyckling, ca 1,2 - 1,3 kg
1½ msk italiensk kycklingkrydda
2 msk chilisås
1 msk jungfruolivolja

6 stora morötter
4 - 5 vitlöksklyftor
1 ekologisk citron
några kvistar färsk rosmarin
några kvistar färsk persilja

ca 3 dl hopkokt sky + 1 dl grädde + ev smaksättning och redning

Torka av kycklingen noggrant och ta bort eventuella rester av småfjädrar och annat som ibland kan sitta kvar och skräpa på kycklingen.
Blanda ihop olivolja, chilisås och kryddblandning till en pasta och gnid in kycklingen med den, in- och utvändigt. Lägg kycklingen i en lätt olivoljad stor form med tillhörande lock.
Skala och dela morötterna och lägg runtom kycklingen. Skala och dela vitlökarna och lägg också dem runtom.
Skrubba citronen noggrant och dela i 6 klyftor. Krama saften ur en av klyftorna och droppa över kycklingen. Lägg de andra klyftorna i och runt kycklingen. Den urkramade klyftan petade jag in i kycklingen.
Fördela persilja och rosmarin över och sätt på locket på formen/grytan.
Sätt in i ugnen på 120 grader och gör något annat trevligt. Ta en promenad, läs en bok, spela spel, lyssna på musik eller ta en tupplur! När det gått 6 timmar är det dags att ta ut kycklingen.

Sila från skyn som bildats och låt den koka ihop något. Tillsätt grädde och smaksätt eventuellt ytterligare med fond, soja eller någon krydda. Red av såsen om du önskar det.

Lossa kycklingköttet från skrovet och servera med morötterna, kokt brysselkål, sås och eventuellt potatis. Smaklig spis go´vänner!

Här rustas det för julgransplundring, i morgon är det ju Tjugondag Knut och då ska julen städas ut. Vi får väl se om det blir något att blogga om. Och kan ni tänka er! Jag tror bestämt att det är några solstrålar som håller på att leta sig fram! Ha en riktigt fin söndag alliop!






8 kommentarer:

  1. Det där var riiiktigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det! Roligt att det föll i smaken.

      Radera
  2. Den kör jag nästa gång Agnes kommer hem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så kul att du hörde av dig Sverker! Jag tror Agnes kommer att gilla kycklingen, och husse också. Hoppas det blir mycket fördisk till dig!

      Radera
    2. Det där lät ju riktigt gott!! Jag har provat att göra "pulled pork" en gång med kycklingfiléer (jag äter inte fläskkött) då kryddade jag enligt de "klassiska" recepten. Köttet blev ju väldigt saftigt och så, men jag var inte så förtjust i smaken så då föll det bort. Det här lät ju riktigt smaskigt, undrar om jag ska damma av min gamla lergryta?den borde väl funka?Perfekt, jag är på väg till affären (om bilen vill starta....) så det får bli morgondagens middag! Till idag ska jag koka klassisk ärtsoppa,fast det inte är torsdag ;-) (men det är ju vegetarisk).
      Ha det gott i kylan, man får ju se lite sol i alla fall! Kram!

      Radera
    3. Hej Maria, så roligt att höra från dig igen! Gott nytt och friskt 2014 önskar jag dig! Tycker absolut du ska damma av lergrytan. Jag har haft samma tanke men inte kommit till skott ännu. Men det ska bli! Har precis kommit in igen efter en promenad i sol och bitande kyla. Plötsligt blev det ju polarvinter! Ha det bra och lycka till med kycklingen!

      Radera
  3. Så gott med helstekt kyckling! Jag har svårt för vanliga kycklingfiléer som det serveras till höger och vänster, så det här faller mig verkligen i smaken.
    Jag slängde ut julen på nyårsdagen jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, var du så snabb med att städa undan julen! Här brukar vi försöka hålla oss till Tjugondag Knut, men då är det å andra sidan rätt skönt att låta tomtarna krypa in i vrårna igen och bereda plats för lite mera vår. Beträffande kycklingfiléerna så tänker jag att det beror väldigt mycket på hur de tillagas. De kan väldigt lätt bli torra, och då är de verkligen ingen fröjd. Jag använder undantagslöst termometer när jag tillagar kycklingfilé för att få dem perfekt saftiga. Hoppas min pippi ska smaka dig. Ha det gott och välkommen tillbaka!

      Radera