lördag 31 augusti 2013

Lättgjord plommondessert med smultäcke av mandel, kokos och kokosblomssocker



Våra plommonträd har totalstrejkat i år! Det har blivit sammanlagt två plommon (2!) på de träd som förra året var så fulla av frukt att grenarna nästan gick av! Dem delade maken och jag högtidligt på igår. Men det finns ju affärer som tur är. För visst måste man göra någon sensommardessert med plommon, annars missar man något! Och idag är det ju den allra sista sommardagen! Alltså köpte jag mig ett gäng vackert blålilaskimrande plommon och knåpade ihop den här enkla men jättegoda plommondesserten, som smakade mums tillsammans med vaniljglass. Servera gärna desserten lite ljummen så kommer den ännu bättre till sin rätt. Och som ni ser gillade lilla I också desserten.

För ett helt mjölkfritt alternativ kan du ta kylskåpskall och stelnad kokosolja i stället för smör.

500 g plommon

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
½ dl kokosblomssocker - ljust muscovadosocker går också bra
1 tsk vaniljpulver, knappt
60 g smör, laktosfritt eller vanligt

Dela och kärna ur plommonen och lägg med den kupiga sidan upp i en smord ugnseldfast form.
Kör snabbt ihop resten av ingredienserna i matberedaren till ett smul, bara några sekunder. Det ska inte gå ihop som till en pajdeg, utan bara bli som en smuldeg.
Fördela smulet över plommonen och baka i ugnen på ca 210 grader 20 minuter.






6 kommentarer:

  1. Jag kan se hur god den var, första bilden är så härlig! Kram

    SvaraRadera
  2. Åh, gud så gott! Vill ha! :)
    Ha e fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sätt igång bara! Visst tål du väl plommon? Enkelt men supergott! Kram till dig också!

      Radera
  3. Hehe jag hittade också ETT plommon i sommar på ett av träden som jag åt opp :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, då blev skörden alltså hela tre plommon!

      Radera