söndag 11 augusti 2013

Potatissallad med ugnsbakade tomater, sockerärtor och mozarellaIdag vankas det "riktig mat" efter allt kaksnaskandet igår. Jag kan berätta att Kakkalaset blev en riktig succé. Ungefär 600 personer hade letat sig dit i solskenet och kunde välja och vraka mellan 113 olika sorters läckra kakor av alla de slag. En riktig folkfest var det. Och rekordet slogs. En kaksugen yngling lyckades ära inte mindre än 71 kakor!!! Hoppas han mår bra idag!

Potatissallad känns som riktig sommarmat tycker jag, särskilt när den är gjord på alldeles nyupptagen, egen färskpotatis. Den här potatissalladen åt vi till ugnsbakade laxfiléer, som jag gjorde på enklast tänkbara vis.  Jag la filéerna i en oljad form, strödde över fiskkryddan, och bakade i ugnen på 125 graders värme till en innertemperatur av 52 grader. Dessutom hade vi en sås till, även den enkelt ihopsvängd av turkisk yoghurt, lite bearnaisesås som var över från tidigare festande samt lite örtkryddor. En härlig sommarmiddag blev det.

Det här behövs till potatissalladen som räcker till 4 - 5 personer.

800 g färskpotatis
1 sats ugnsbakade tomater
2 bollar mozarella à 125 g - laktosfri vid behov
150 g sockerärtor
3/4 dl olivolja
1/4 dl äppelbalsamico
½ tsk örtsalt med ramslök (från Renée Voltaire)
1 tsk torkad smulad basilika

4 - 5 laxfiléer i portionsstorlek
portugisisk fiskkrydda

De ugnsbakade tomaterna gör du förstås i förväg eftersom de tar tid på sig i ugnen.

Skrubba och koka potatisen, häll av och låt ånga av. Beroende på hur stora potatisarna är klyver du dem eller delar i flera bitar - så fort de svalnat tillräckligt för att hantera dem.
Vispa ihop olja, balsamico, örtsalt och basilika och häll över potatisen medan den fortfarande är varm. Blanda om försiktigt och låt svalna.
Ge sockerärtorna ett hastigt uppkok och spola dem med iskallt vatten. Låt rinna av.
Blanda försiktigt ihop potatisen med sockerärtorna, tomaterna och mozarellan riven i mindre bitar.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar