onsdag 4 juli 2012

Råa chokladbollar med chiafrön och juju-bär



Tänk vad mycket spännande frukter det finns som man inte hade en aning om! Har ni hört talas om juju-bär? Nej, kunde väl tro det! Det hade inte jag heller förrän häromsistens när jag skulle proviantera hos Tant Grön här i Uppsala, och hittade en påse bland den torkade frukten. Den fick förstås följa med hem, jag har väldigt svårt att motstå såna uppenbara frestelser!

Jag lyckades inte hitta så mycket information om juju mer än att den växer på stora buskar och härstammar från Kina, där den används flitigt i matlagningen. Den ser ut ungefär som ett rödbrunt, torkat plommon, eller dadel, med en kärna i mitten. Smaken är också lite plommonartad. Bäret ska vara extremt nyttigt enligt Gisela på Tant Grön. På svenska kallas juju-bär också för bröstbär. Men vet ni vad, när jag semestrade i Italien för några veckor sedan köpte jag med mig en burk spännande marmelad gjord på giuggiola. Lyckades inte klura ut vad för slags bär eller frukt det handlade om, men när jag sedan kom hem och googlade på giuggiola, visade det sig vara samma sak som juju-bär. Där ser man! Om inte Google fanns skulle man framleva sina dagar famlandes i mörker och okunskap!

Jag testade att ha juju-bäret i mina raw-foodbollar tillsammans med lite annat smått och gott, och de blev goda och kändes KOLLOSSALT nyttiga! Om du inte hittar juju-bär kan du ersätta med t ex torkade plommon, dadlar eller något annat. Har du någon butik i närheten som saluför kinesiska eller orientaliska livsmedel, så kika in där och leta efter en påse med namnet "Röda dadlar". Bäret lystrar nämligen också ofta till det namnet. Här och här och här kan du få veta lite mer.

Jag tog en matsked kokosblomssocker i mina bollar, men maken - som är en snaskråtta av högre rang - tyckte de var alldeles för lite osöta, och hävdade att bollarna förmodligen var mer nyttiga än goda! Prata om att kasta pärlor för små nöffande, knorrsvansade varelser!! Förhoppningsvis känner du dig själv och dina närmaste såpass väl att du kan avgöra om du väljer den mindre eller större mängden socker!

1 dl chiafrön
1 dl skållad och skalad mandel, ca 60 g
1 dl solrosfrön, ca 55 g
8 juju-bär, ca 50 g
2 dl vatten
1 dl mandelpasta, ca 80 g
1 - 2 msk kokosblomssocker
1 - 2 msk rå kakao
½ msk vaniljpulver
60 g kakaosmör

kokos eller finhackad mandel att rulla bollarna i

Lägg chiafrön, mandel, solrosfrön och juju-bär i en skål - gärna rostfri eller av glas - och slå på vattnet. Rör om ordentligt, och täck över med lock eller en tallrik. Låt stå över natten.
Ta bort kärnorna i juju-bären, och pilla bort fruktköttet.
Smält kakaosmöret i vattenbad.
Lägg det blötlagda i matberedare/mixer, och tillsätt alla övriga ingredienser. Mixa till en smet. Du avgör själv hur fint/grovt du vill ha smeten mixad.
Ställ in smeten i kylskåpet någon eller några timmar.
Forma bollar, och rulla dem i kokos eller finhackad mandel.
Förvara bollarna i kylskåpet, men ta gärna fram dem i rumstemperatur en stund innan de ska ätas, så smakar de mer.






tisdag 3 juli 2012

Sommarfrukost med härlig fruktsallad och ingefärssirap






Det här är en alldeles väldigt bra start på en varm, lat och härlig sommardag, en fräsch fruktsallad med melon, päron, jordgubbar och blåbär, överströsslad med små nyttiga melonkärnor och pumpafrön. Med lite ingefärssirap ringlad över alltsammans blir det ännu mer njutbart och når nästan himmelska höjder!

En underbar sommardag önskas ni alla, var i landet ni än befinner er, och vilket väder ni än har!

måndag 2 juli 2012

Glutenfri tabbouleh med quinoa



I början av juni var jag och grattade min unga släkting Johan, som tog studenten. Hans pappa Tino kommer ursprungligen från Libanon, och lagar fantastisk libanesisk mat. På det generösa buffébordet fanns bland många andra läckerheter den typiska libanesiska rätten tabbouleh, som är baserad på bulgur, och som även innehåller persilja, mynta, tomater, lök och citronsaft. Tyvärr kunde jag ju inte smaka (det fanns massor med annat jag kunde äta, så det var inte ett dugg synd om mig) men jag blev så sugen att jag var tvungen att göra en egen, glutenfri variant med quinoa som bas. Jag har ingen aning om hur Tino lagar sin tabbouleh, och jag kan ju inte jämföra, men tycker att min blev supergod! Den blev härligt syrlig och fräsch i smaken. En riktig sommarrätt.

Ät tabboulehn som ensam, vegetarisk rätt, eller som tillbehör till något annat. Vegetarisk korv eller stekt/grillad quornfilé är ett förslag. Passar som sagt även väldigt bra på buffé. Äter du något mer till räcker den här satsen till fyra, annars till två eller tre.

Erica Palmkcrantz Aziz brukar kallas för Sveriges raw food-drottning. Jag utnämner härmed Anna på bloggen Hemma hos Fru C till en värdig kronprinsessa! Vill du göra tabbouleh i hennes raw food-tappning hittar du receptet här.

Så här gjorde jag min variant:

2 dl ljus quinoa
4 dl vatten
1½ tsk Renée Voltaires lantbuljongpulver med citrongräs och chili
3 stora tomater
1 rejäl knippa marockansk mynta
1 rejäl knippa persilja
½ röd lök
rivet skal och saft av 1 lime, ca ½ dl saft
½ dl fin jungfruolivolja
1 vitlöksklyfta
Himalayasalt och rikligt med svartpeppar från kvarn

Skölj quinoan grundligt i ljummet vatten. Det går bra att göra det i en sil.
Koka upp vattnet med buljongpulver, och rör ned quinoan.
Låt småkoka under lock 20 minuter. Ta av locket, rör om och låt ånga av och svalna.
Dela tomaterna och gröp ur inkråmet (spara det och ha i köttfärssås eller förstärk en tomatsoppa med det).
Skär tomaterna i pyttesmå tärningar.
Finhacka löken samt persilja och mynta.
Riv limeskalet, och pressa ur saften.
Blanda olivolja och limesaft och pressa i vitlöksklyftan.
Blanda ihop alltsammans, och smaka av med Himalayasalt och rikligt med svartpeppar från kvarn.









söndag 1 juli 2012

Fler Italienglimtar - om du har lust

Som jag har berättat tidigare, så har jag tillbringat en härlig junivecka i Italien tillsammans med L och våra goda vänner. Jag älskar Italien och längtar redan tills jag får åka dit igen! Min italienska kunde förstås vara betydligt bättre - jag har inte varit så flitig med läxläsandet som jag borde -  men jag tog mig i alla fall hjälpligt fram, och kunde göra mig förstådd när det behövdes.

Vi besökte staden Lazise vid vackra Gardasjön, vi trängdes med merparten av jordens befolkning i Venedig - åtminstone kändes det så - och vi slog till på det maffigaste OCH dyraste fikat någonsin på berömda Café Florian i närheten av Markusplatsen! Fast då ingick förstås smäktande musik, haha! Vi beundrade Giuliettas balkong och den fantastiska arenan i Verona,  och vi åkte runt i olika mindre byar och besökte en vingård.

Vi konsumerade förstås massor med glass, espresso, cappuccino och kaloristinna bakverk (nja, inte jag, för mig blev det glass eller fruktsallad) och ibland även mer matnyttig föda. Vi frossade i fin färsk frukt varje dag. Och tänk, solen sken på oss varevigaste dag! Det kan man inte riktigt beskylla den svenska solen för! Vilken fantastisk vecka vi hade!

Här följer lite fler glimtar från detta underbara land.