måndag 10 november 2014

Gräddig, innehållsrik vegogryta - vegan om du vill



Nu är det minsann gryt- och soppväder, tycker ni inte? När vädret känns murrigt, molnen hopar sig över himlen, solen knappast orkar ta sig upp över horisonten och det blåser kylslagna vindar både i kropp och själ känns det trösterikt med en värmande och mustig gryta.

Den här grytan är vegetarisk, ochg kan lätt som en plätt göras helt vegan om man byter grädden mot något alternativ av ris, mandel eller soja. Jag tänker mig att mandelgrädde borde bli gott. Grönsakerna kan du byta mot andra eller ändra proportionerna inbördes, bara det blir ungefär samma mängd i slutändan. Jag tog det jag hade hemma. Morötter och palsternackor kommer från det egna landet, och brysselkål och broccolistjälkarna fanns över sedan jag gjort en vegopaj med olika sorters kål. När man köper dyr superbroccoli eller Kravbroccoli är det verkligen slöseri att slänga de fina stjälkarna. I den här grytan passade de jättebra.

Om du inte har lantbuljongpulver Bombay hemma kan du i stället rosta lite curry eller en egen blandning av gurkmeja, ingefära, paprikapulver och lite koriander i matfettet innan du häller i rotsakerna. Smaka dig sedan fram till lagom mängd av den andra buljongen.

Vad du äter till är en smaksak.Vi hade röd quinoa, men det går lika bra med någon sorts ris, kokt hirs, bulgur eller cous-cous (vanlig eller glutenfri).

Ha nu en härlig Köttfri måndag och ta hand om er i höstrusket! Grytan räcker ungefär till 4.

ca 200 g morötter
ca 200 g palsternackor
ca 200 g kålrot
ca 130 - 150 g brysselkål
ca 65 - 70 g broccolistjälkar
3 stora vitlöksklyftor
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl smetana
1½ msk lantbuljongpulver - jag använde Biofoods men Renée Voltaires går också bra
½ msk lantbuljongpulver Bombay - Renée Voltaire
1 tetra kokta kikärtor, 380 g
1 msk färsk ingefärssaft
ev ytterligare lite salt från kvarn
(ev 1 msk mandelpasta eller jordnötspasta)
1 rejäl tuss persilja
ca 2 msk ghi, smör eller rapsolja

Skala, ansa och tärna rotsaker och broccolistjälkar. Ansa också brysselkålen och dela den. Observera att den angivna vikten avser färdigberedda grönsaker.
Skala och flisa vitlöken.
Skölj kikärtorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Riv färsk ingefära och krama ur saften.

Hetta upp matfettet och häll i rotsaker, broccolistjälkar och vitlök. Rosta lätt under omrörning några minuter.
Tillsätt vatten, grädde, smetana och buljongpulver och låt småputtra under lock 8 - 10 minuter.
Tillsätt brysselkål och kikärtor och låt koka ytterligare 5 minuter eller tills det är så mjukt som du önskar.
Smaka av med ingefärssaft och eventuellt lite mer salt eller buljongpulver. Önskar du mer sting så ta mer av Bombaypulvret. Om du vill kan du röra ut lite mandelpasta/jordnötspasta i en del av vätskan och tillsätta den. Det ger både lite extra smak och krämighet, men är inte nödvändigt.
Strö över hackad persilja.









2 kommentarer:

  1. Visst är sopp- och gryttiden här, och med så många härliga färger i innehållet så piggar det ju upp vilken mörk novembermiddag som helst!
    Just den sortens buljong har vi inte sett, vi brukar köpa den "vanliga" lantbuljongen av samma märke och den gillar vi väldigt mycket.

    Ha en fin vecka Kjersti,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa ni, nog behöver det piggas upp alltid. Har inte sett solen på flera dagar här! Grått, grått, grått. Om ni inte har testat Bombaybuljongen så rekommenderar jag er varmt att göra det. Den är jättegod, precis som originalvarianten och den med chili och citrongräs.
      Önskar er detsamma och skickar kramar i retur!

      Radera