söndag 30 november 2014

Kokoskolafudge med syrliga vinbär - helt fri från mjölk, gluten och nötter - Glad Advent!Idag vill jag passa på och önska er alla en riktigt glad Första Advent! Tänk att vi redan hunnit dit! November har känts riktigt mörk och tung med gråväder och en elak förkylning som ännu inte helt gått ur kroppen, men nu känns det i alla fall lite lättare när adventsljusen brinner i sina stakar och det bara är några veckor tills det vänder och ljuset kommer tillbaka. Hoppas att orken och livsmodet ska återvända i takt med det!

Jag tänkte försöka fresta er idag med ett lättgjort godis, som borde passa de flesta. I stället för vanlig grädde har jag använt vispbar kokosgrädde från Glitne, och förstärkt med kokosnötsmousse som jag köpt på Råvarubutiken. Moussen har jag också sett andra märken av i en del hälsokostbutiker, bl a Lifeland i Stockholm. Chokladen jag använt är av märket Grenada och den är garanterat mjölkfri. Chokladen tillverkas i en fabrik som varken hanterar gluten, mjölk eller nötter, så det är betryggande för allergiker.

Vinbärens syrlighet bryter fint mot den mörka och söta chokladen. Dem köpte jag på Pierias livs i Hötorgshallen. Du kan välja andra bär, eller kanske valfria nötter/mandel om du hellre föredrar det. Om du vill ha en lite ljusare fudge kan du ta ljus agavesirap i stället för den mörka dadelsirapen, och även använda en ljusare choklad med mindre kakaohalt.

1 förpackning kokosgrädde - 300 ml
80 g dadelsirap - ca ½ dl
½ msk glukossirap
60 g kokosmousse
30 g kallpressad kokosolja

50 g mjölkfri choklad, 60%
10 g frystorkade vinbär - knappt 1 dl

Blanda allt utom choklad och bär i en vid tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under vispning så allt blandas ordentligt, och bubbelkoka sedan på medelvärme tills smeten tjocknar och temperaturen blir knappt 105 grader. Det gick väldigt fort för mig men kan nog variera beroende på vilken kastrull man använder. I en låg vid kastrull går det fortare.
Ta från plattan, bryt ned chokladen, och rör tills den smält helt. Rör då ned bären.
Häll upp i en oljad eller bakpappersklädd liten form på ca 18 x 18 cm  och låt svalna.
Ställ in i kylskåp att stelna helt, och skär sedan rutor med en vass kniv som du gnidit in med lite kokosolja. Det gör att kniven inte fastnar.

Nu önskar jag er alla en riktigt välsignad adventssöndag och en fin och stämningsfull adventstid med alldeles lagom mycket av pyssel, stök och julförberedelser Glöm inte att släcka ned ljuset emellanåt, så att du orkar ända fram till jul!2 kommentarer:

  1. Åhhh, det där såg gott ut. Älskar vinbär!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker jag du ska testa de här Åsa. De har gjort berättigad succé. Går säkert att göra på vanlig grädde också om man föredrar det.

      Radera