tisdag 11 mars 2014

Vitaminboostade potatisbullar med hampafrön, morotspulver och gurkmeja



I förrgår bjöd jag er på tryfflar, som nog var mer nyttiga för själen än för kroppen. Jag tror - som jag sagt tidigare - på balans i livet, och att man faktiskt kan unna sig att hoppa över skaklarna emellanåt om resten av maten är nyttig och genomtänkt. Såvida man inte av hälsoskäl tvingas att vara väldigt strikt förstås, då är det andra förutsättningar som gäller. Så idag blir det extra nyttiga potatisbullar som serveras i det casterydska köket.

Ja ni, nog blir det vardagsmat här hemma för det allra mesta. Men det hindrar ju inte att man kan både piffa till smaken och öka på näringsvärdet på maten. Ta potatisbullar som exempel. Det går alldeles utmärkt att göra goda potatisbullar bara på potatis, ägg och lite salt och peppar. Men petar man i lite annat också så blir bullarna vips rena hälsokosten. Både morötter och gurkmeja är bland det mest inflammationsdämpande man kan äta.

De här gyllengula och supergoda potatisbullarna fick det bli när det fanns kokt potatis kvar efter söndagsmiddagen. Råröd lingonsylt eller tranbärssylt därtill. Sen kan man ju diskutera hur nyttigt det var med bacon till, men det kan du ju hoppa över! Sallad och ugnsbakade körsbärstomater är ett annat förslag. Eller rårivna morötter.

kokt kall potatis, ca 400 - 500 g
2 ägg
2 msk Kunglig salladskrydda (bild här)
1 msk skalade hampafrön
1 stor pressad vitlöksklyfta
½ msk morotspulver
1 tsk gurkmeja
rikligt med ghi, kokosolja eller olivolja till stekning

Riv eller pressa potatisen och blanda ihop med det övriga. Låt stå några minuter och "sätta sig".
Stek bullarna frasiga och gyllenbrungula i rikligt med matfett.


2 kommentarer:

  1. Kul sätt att näringspiffa potatisbullar! Och jo, jag tror nog allt att själen behöver sin mat på samma vis som kroppen!

    SvaraRadera