torsdag 13 mars 2014

Vårlig smoothie med päron, passionsfrukt och lucuma



Nu är det läge för en god frukostsmoothie igen. Den här gången pytsade jag i mitt nyinköpta päronpulver och även lucumapulver (läs mer här), som ger lite extra sötma. Den lilla mängden grädde gör att smoothien blir extra krämig, och färgen är ljust kolafärgad eller kanske rentav crèmefärgad.

Det påminner mig om när jag för en del år sedan hade pepprat mig full med allergimedicin för att gå på en kattutställning. Jag älskar katter - och de flesta andra djur också för den delen, med viss reservation för fästingar - men blir svårt rinnögd, täppt, snorig och nysig vid närmare kontakt med de små älsklingarna. Hursomhelst föll jag i trance inför en liten ullig, gullig varelse och utbrast: "Åh vilket söt liten vit katt!" Kattägarinnan - som för övrigt såg ut som en klonad kopia av Lisbeth Sallander i "Män som hatar kvinnor" och som kom alla mina fördomar om kattägarinnor på skam - lyfte ett generöst piercat ögonbryn, snörpte på en blingblinggnistrande, pärlförsedd överläpp, och betraktade mig iskallt. "Vit? Det skulle jag nog knappast säga! Snarare crèèèèèème!" Det var ingen som helst tvekan om att jag gravt hade trampat i klaveret och jag tassade skamset därifrån!

Smoothien är alltså crèmefärgad och både nyttig och god! Den är en alldeles perfekt start på dagen, och eftersom Månadens Sötsaks tema den här månaden är just Morgon, så skickar jag såklart den här frukostsmoothien dit som mitt bidrag. En god och nyttig macka därtill, och inte bara morgonen, utan hela dagen är faktiskt räddad!

1 dl mild naturell yoghurt - vid behov av havre eller soja
1½ dl kallt vatten
1 msk grädde - kan uteslutas
en liten bit banan, ca 25 g
1 msk Betaglucanpulver - läs mer här
1 msk päronpulver
1 tsk passionsfruktspulver
1 tsk lucumapulver
1 tsk krossade linfrön

Kör alltsammans i mixer till en krämig smoothie.
Om du använder någon alternativ mjölkfri yoghurt hoppar du bara över grädden. Det blir bra ändå.






12 kommentarer:

  1. Ååhh... en sådan hade jag behövt just nu när jag jobbar i telefonrådgivningen....
    Vårliga hälsningar Maja(s allergirecept)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra av dig igen Maja! Hoppas det är bra med dig och familjen. Jag hade gärna skickat dig en smoothie om jag kunde, men har du sett att det finns färdiga smoothieblandningar som man bara rör ut i vatten? Riktigt bra när man inte har så mycket tid och snabbt behöver fylla på med energi. Dessutom riktigt goda och näringsspäckade! Håll utkik så kommer en "recension" på bloggen om några dagar. Ha en fortsatt härlig vår!

      Radera
  2. Hahaha, det där kommer jag ihåg så himla väl. Det är tacken för att man släpar sig på kattutställningar med sina döttrar :-) Puss

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, den blicken glömmer man inte i första taget, haha!

      Radera
  3. Tack för din kommentar Katarina - Hovkonditorn! Tyvärr råkade jag slira på tangenten och radera din kommentar vilket inte alls var meningen! Smoothien är absolut fräsch, och päronpulvret har blivit en favorit just i smoothie, men även i bakverk och godis.

    SvaraRadera
  4. Och så fräscht och gott - jag beställer en för hemleverans omedelbums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm, hur ska vi nu fixa det Anna? Blir nog lite skvimpigt att skicka med posten, haha. Ha en härlig helg!

      Radera
  5. Så gott med smoothie! Ska beställa lucumapuver jag med! :)
    Ha en underbar fredag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör du rätt i! Lucuma är bra att ha i gömmorna, och passar både i smoothies, i bakverk och energibars. Ha en härlig fredag och en fin helg du också Lana!

      Radera
  6. Lucuma låter spännande! Jag är inne i en smoothie-fas nu, smoothies mixas för glatta livet. Inga häftigt pulver dock, bara massa goda frukter och grönsaker. Går att boosta enklare med lite olika pulver förstås.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen det går förstås jättebra att göra smoothies utan närings- eller proteinpulver. Men det är ett bra sätt att näringsboosta lite extra om man behöver det. Jag gör också lite enklare varianter ibland, men ofta pytsar jag i något extra också. Lucuma är ett härligt bärpulver. Har precis tagit en kaka ur ugnen där jag sötat med lucuma bl a. Den ska bara svalna så ska jag testa, och om det blir bra återkommer jag med recept. Ha en fin inledning på helgen!

      Radera